Två av medborgarförslagen behandlades redan i december i kultur- och fritidsnämnden. I underlaget hänvisades bland annat till en utredning gjord 1997 vilket fick oppositionen att yrka på återremiss för att ta fram en utredning av behovet bland unga vilket också blev beslutet.
Vid senaste sammanträdet behandlades åter medborgarförslagen, som nu hunnit bli tre stycken.
– Men det har inte gjorts någon ny utredning så beslutet om avslag baseras på vad ledamöterna tror och inte på fakta från ungdomarna, menar Magnus Bäckström (M).
– Det är ingen lätt fråga. Men innan vi är redo för beslut ska det finnas ett seriöst underlag. Vi ställer oss inte bakom att stänga dörren direkt bara för att få medborgarförslagen avklarade.
I underlaget konstateras att det tidigare funnits ungdomsgårdar i kommunen men att intresset för dem minskade och kommunen valde istället att låta ungdomarna själva söka pengar till olika aktiviteter. "En återgång till att låsa fast pengar i lokaler känns inte som ett attraktivt alternativ".
Under hösten ska dock ledamöterna besöka högstadieskolor för att samtala med ungdomar om hur de vill att deras mötesplatserna skall vara utformade.
– Det är ju bakvänt att först avslå medborgarförslagen och sedan samla in feedback. Men det är ett bra sätt för oss ledamöter att få ha en dialog med ungdomarna, säger Magnus Bäckström.
PT har sökt kultur- och fritidsnämndens ordförande Elisabeth Lindberg (S).