Piteå och Älvsbyn ska utöka sin kommunsamverkan med ett gemensamt lönekontor i Älvsbyn. Problemet är att ingen av de elva administratörerna i Piteå vill börja pendla. Flytten kan innebära att flera personer sägs upp och nu får den kritiska personalen stöd av Moderaterna i Piteå.
– Vi pratar mycket om att göra Piteå kommun till en attraktiv arbetsgivare. Då verkar det helt snurrigt att göra sig av med den här kompetensen, säger gruppledaren Håkan Johansson.
Vill stoppa projektet
Moderaterna har varit tveksamma till projektet sedan starten och när utredningsresultatet presenterades i slutet av oktober yrkade partiet att löneflytten skulle stoppas.
– Har man personalen mot sig brukar det sällan ge något bra resultat. Att riva upp ett fullt fungerande lönekontor med de risker det innebär känns som ett stort vågspel, säger Håkan Johansson.
Han tror att det blir svårt att bygga upp en gemensam lönefunktion utan personalen i Piteå.
– Min erfarenhet från näringslivet är att det är svårt att få tag på erfaren arbetskraft inom administration, lön och redovisning. Att inte vara mer rädd om dem än man är här är rena dumheterna.
"Inga fördelar"
Att samordningen ska ge någon besparing har Håkan Johansson också svårt att se.
– Man måste på något sätt kompensera dem som eventuellt ska pendla. Sedan ska det göras en gemensam nämnd för Piteå och Älvsbyn som ska vara överordnat det här. Det kostar pengar, säger han.
– Vi har väldigt svårt att se fördelarna med detta. Det känns som att Socialdemokraterna i Piteå har gett löften till Socialdemokraterna i Älvsbyn som de inte tar sig ur, tillägger Håkan Johansson.
Kan du förstå att Piteå måste släppa några tjänster till Älvsbyn om kommunerna ska samarbeta?
– Jo, men vad har de släppt till oss? Vi hanterar deras alkoholhandläggning och så har vi en halvtidstjänst som räddningschef i Älvsbyn. Det haltar även där. Vi har ett väl fungerande lönekontor och kompetensen finns här. Vill man spara pengar borde det finnas andra sätt att göra det på.
Hur då?
– Jag skulle gärna se att man gör en intraprenad av löneadministrationen där personalen själv får påverka sin arbetssituation med målet att sedan driva det som ett privat företag. Det vore nytänkande plus att man förmodligen skulle kunna sälja tjänsterna billigare till kommunen.