Socialdemokraterna i Piteå gick till val med att erbjuda en mötesplats för motordrivna ungdomar och skapa fritidsgårdar i hela kommunen. Frågan om en fritidsgård utreds nu och en rapport ska presenteras i februari.
Men Magnus Bäckström anser att det är en "kovändning" som S gjort, lämpligt inför valet.
– Vi är det enda parti som inte röstat för att avslå samtliga medborgarförslag om fritidsgård/ungdomsgård. Enda anledning till att det överhuvudtaget ens görs en utredning är tack vare att vi yrkade på återremittering av ett medborgarförslag 2019, säger han.
Han tycker det är viktigt att Piteåborna får vetskap om hur partierna röstat tidigare i frågan kring fritidsgård.
– Det blir missvisande att Socialdemokraterna ska ta åt sig äran och ge sken av att man på eget initiativ satt i gång en utredning, då det finns svart på vitt i protokollen att just S yrkade på att avslå den.
Det handlar om två medborgarförslag 2019 och två medborgarförslag 2020 om fritidsgård/ungdomsgård där majoriteten i kultur- och fritidsnämnden röstade för avslag. Men då moderaterna yrkade på återremiss och fick med sig resten av oppositionen resulterade det i en utredning som startade 2019.
Är det den utredningen som ska presenteras i februari?
– Ja, rent generellt skulle jag säga att den har initierats från återremissen från sammanträdet, säger Magnus Bäckström som stör sig på att S är så duktiga på att framhäva sig just nu.
– Visst Socialdemokraterna har lovat fritidsgårdar i hela kommunen. Men ser man på den senaste mandatperioden, hur de har resonerat och tänkt, så har de röstat nej till allt, säger Bäckström som inte anser att deras vallöfte är realistiskt.
– Om de inte ens har kunnat finansiera en ungdomsgård tidigare, hur ska de då finansiera ungdomsgårdar i hela kommunen? Det finns inte pengar till det.
Bäckström uppger att det viktigaste för Moderaterna hela tiden varit att de unga i kommunen ska få göra sina röster hörda.
– Vi är det enda parti som har slagits för att det här ska utredas. Det är inte vi vuxna som ska lägga oss i vad som ska finnas, utan det är en dialog man får ha med ungdomarna. Därför har vi inte heller haft fritidsgård med som vallöfte, vi vet inte om det är det de unga vill ha.