Luskammarhelg förebygger utbrott

Huvudlöss är ett ständigt återkommande problem. Särskilt på skolor och främst bland yngre barn. För att undvika en epidemi uppmanar skolor till en luskammarhelg.

"Vi hade jättemycket löss på en av skolorna i fjol och det var återkommande ett helt år innan det försvann. Nu har vi inget problem med löss men vi har skickat ut information om luskammarhelgen", säger Elisabeth Hortlund, rektor i Infjärdens skolområde. (Arkivbild)

"Vi hade jättemycket löss på en av skolorna i fjol och det var återkommande ett helt år innan det försvann. Nu har vi inget problem med löss men vi har skickat ut information om luskammarhelgen", säger Elisabeth Hortlund, rektor i Infjärdens skolområde. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-02-06 05:00

En luskammarhelg är precis som det låter, en helg då föräldrarna uppmanas att kamma barnens hår noggrant med en luskam för att kontrollera om de drabbats av löss. Uppmaningen syftar till att förebygga en eventuell epidemi.

Om huvudlöss inte behandlas ordentligt kan det bli ett återkommande problem.

– Vi hade jättemycket löss på en av skolorna i fjol och det var återkommande ett helt år innan det försvann. Nu har vi inget problem med löss men vi har skickat ut information om luskammarhelgen, säger Elisabeth Hortlund, rektor i Infjärdens skolområde.

Fjolårets epidemi har gjort föräldrar mer uppmärksamma vilket har medfört att de även uppmanar varandra att luskamma barnen med jämna mellanrum.

– Det gäller att kamma, kamma och kamma. Det är det som är det viktiga och får man löss så måste det behandlas ordentligt annars är problemet att man aldrig blir av med det och lössen går runt, säger Elisabeth Hortlund.

Vid skolstart

Högsäsongen för huvudlöss brukar infalla i samband med att skolan startar. Efter jullovet har det märks av på Apoteket AB. Apotekschefen Ingela Carlsson råder att man ska kontrollera noggrant.

– Använd en luskam och finkamma håret över ett vitt papper eller en spegel för att se om några löss hamnart på pappret. Det går också att se dem med blotta ögat, säger hon.

Kamma dagligen under någon vecka, råder hon.

Det kan ta lite tid och om några löss upptäcks gäller det att behandla.

Följ instruktioner

– Och då är det väldigt viktigt att följa de instruktioner som ges, påpekar Ingela Carlsson.

Huvudregeln är också att resten av familjen ska luskammas.

– Får en får oftast fler och det är viktigt att meddela skolor och dagis om någon får löss, säger hon.

Vanligtvis sprids huvudlöss genom kontakt huvud mot huvud.

– Därför kan det vara bra att tänka på att inte vara för nära och låna inte varandras mössa eller kam, säger Ingela Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!