Anders Lundkvist tillträder som kommunstyrelsens vice ordförande den 1 februari 2017. Den politiska nykomlingens näringslivserfarenhet vägde tungt när Socialdemokraterna i Piteå valde honom som nytt kommunalråd bredvid Helena Stenberg.
Det nya uppdraget innebär att Anders Lundkvist tar tjänstledigt från sin chefsposition på Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet. Han tänker även sluta som styrelseordförande för fyra bolag i Lindbäcks bygg- och fastighetskoncern. Detsamma gäller styreleseuppdraget för Fotbollsarenan i Piteå AB och han lämnar även bort ordförandeklubban i Piteå IF vid årsmötet i februari.
– Självklart kan jag inte sitta kvar, men jag vill inte lämna uppdraget mitt i ett räkenskapsår och därför kommer jag sitta kvar i Lindbäcks till exempel fram till bolagsstämmorna som vanligtvis är i maj. Det blir en liten överlappning men jag ser inte att det ska bli något problem så länge man är öppen med det, säger Anders Lundkvist.
Men även om Lundkvist lämnar styrelserna kommer han inledningsvis att undvika beslut som rör organisationerna.
– Även om det inte är någon formell jävsituation så tror jag det är bra att hålla ett litet avstånd ett tag och inte blanda mig i allt för mycket som har med Lindbäcks och Piteå IF att göra.
Däremot vill det blivande kommunalrådet sitta kvar som styrelseordförande i Arctic Group-koncernens tre aktiebolag.
– Min bild är att det inte finns någon jävsituation i ett sånt uppdrag och jag ser själv ett värde i att man som kommunalråd har lite fortsatta kontakter i näringslivet, säger Anders Lundkvist.
Han har diskuterat frågan med kommunalråden Helena Stenberg och Peter Roslund på ett första möte i tisdags, men vet ännu inte om han får klartecken att sitta kvar i bolagsstyrelserna.
– Jag vill fortsätta dialogen. Kommunjuristerna kan säkerhet ha några synpunkter på det här. Jag har inte pratat med dem än och vi får se vart det tar vägen när jag har gjort det.
Eftersom Lundkvist är vald av partiet och inte av väljarna saknar han en stol i kommunfullmäktige. Det innebär att han varken kan fatta beslut eller göra sin röst hörd i den högsta politiska församlingen.
– Det är en ganska vanligt förekommande situation. Så var det när Peter (Roslund) började en gång och vi hade en parallell i Luleå när Niklas (Nordström) gick in på samma sätt, säger Lundkvist.
I stället kommer han att sitta med som en vanlig medborgare.
– Jag kommer naturligtvis att finnas med och lyssna på mötet.