När lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen kom den första juli fick kommunerna ansvaret för att se till att reglerna efterlevdes. Arbetet inriktades främst på uteserveringar, krogar och kaféer där många samlas under sommaren.
– Vi la inte så mycket energi på lunchrestauranger då den verksamheten till stor del låg nere under sommaren. Men nu är många igång igen och vi behöver titta mer på hur de jobbar utifrån de restriktioner som gäller, säger Tommy Nordsvahn som haft ansvaret för att samordna livsmedelsinspektörernas coronaverksamhet.
Men för den skull släpper man inte tillsynen av krogarna.
– Vi har jobbat mycket förebyggande med information. Det arbetet har varit värdefullt och framgångsrikt men nu vet krögarna vad som gäller och vi ställer krav på att de ska klara det.
Tommy Nordsvahn säger att det finns många bra exempel på hur serveringsställen lyckats ställa om sin verksamhet enligt gällande krav.
– Jag vill skicka en stor eloge till många som varit påhittiga och haft kreativa lösningar. Det måste de fortsätta med, de ska ju överleva men fortsätta efterleva kraven.
Men givetvis är det svårt för många.
– Just nu är det till exempel bara Kalles som har öppet sent och där samlas mycket folk. Om fler ställen var öppna skulle besökarna spridas ut mer och det vore förstås bättre ur smittskyddssynpunkt, säger Tommy Nordsvahn.