Lunchen är toppen i norr
Norrbottningarna ligger i topp när det gäller att äta lunch. Men det är lite si och så med våra frukostvanor. Hela tolv procent av länets anställda struntar i frukosten.
Gun-Britt Grenvall äter alltid lunch, men oftast medhavd sådan. Ing-Marie Hellströms besök på Noliarestaurangen hör också till ovanligheterna eftersom hon jobbar inom barnomsorgen och då äter lunch med barnen.
Foto: Maria Johansson
Men de regionala skillnaderna är stora - i Skåne och Blekinge väljer hela 29 procent bort den lagade lunchen.
- Oavsett om man äter en sallad eller lagad mat är det viktigt att få i sig en ordentlig lunch. Skillnaderna mellan olika delar av landet när det gäller lunchvanor kan delvis vara kulturellt betingade, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig på Previa.
Undersökningen visar också att nära var tionde anställd, åtta procent, inte äter frukost. Sämst på att äta frukost är man i Norrbotten och Västmanland. Här väljer tolv procent bort dagens första mål.
Bra frukost viktig
- Det finns ett klart samband mellan en bra frukost och hur man sedan presterar på jobbet. Därför bör alla arbetsgivare uppmuntra sina anställda att äta en bra frukost innan arbetsdagen börjar, säger Urban Svensson.
Han menar att frukosten är särskilt viktig eftersom man har bränt sina reserver under natten och behöver fylla på.
Ska man gå på reserven får man inte samma energi under förmiddagen.
Varför norrbottningarna är bland de sämsta i landet på att äta frukost kan man enligt Svensson bara spekulera i. Det kan vara kulturella skillnader men även de stora årstidsväxlingarna här uppe kan spela in.
Svårt att få i sig
frukost - vad göra?
- För att ändra sin livsstil måste man övertyga sig själv. Frukostvanorna man har som vuxen är ofta en spegel av vad man lärde sig som barn.
Har utebliven frukost något med viktökning att göra?
- Ja, utan frukost blir man mer benägen att äta slarvigt senare under dagen. Vi blir hungriga, plockar sånt som inte är så nyttigt och risken för kvällsätande ökar och det sätter ofta sina spår runt midjan, säger Urban Svensson.
Fakta Anställdas matvanor
Statistiken kommer från en undersökning där hälsoföretaget Previa har kartlagt hälsan hos närmare 70 000 anställda personer i Sverige mellan 2007 och april 2010. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, motionsvanor, psykosocial status och matvanor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!