Luleå vill ta över Svenska balettskolan

Svenska balettskolan i Piteå läggs ned. Nu vill Luleå kommun starta dansarutbildning – något som kan minska Piteå kommuns besparing.

Luleå kommun vill starta upp Svenska balettskolans utbildning. En utbildning i Luleå skulle ge Piteåelever chansen att byta skolkommun. Det blir en kostnad för Piteå kommun.

Luleå kommun vill starta upp Svenska balettskolans utbildning. En utbildning i Luleå skulle ge Piteåelever chansen att byta skolkommun. Det blir en kostnad för Piteå kommun.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2018-06-06 20:00

Videon är inte längre tillgänglig

Luleå kommun har gjort en snabbutredning som visar att det finns ett underlag för en riksrekryterande dansarutbildning på grundskolenivå. Skulle den fördjupade undersökningen visa positiva besked kan utbildningen vara i gång redan läsåret 2019/2020 eller 2020/2021.

Utbildningen genomförs från årskurs fyra och finns i Stockholm, Göteborg och Piteå (Svenska balettskolan).

Som PT tidigare berättat har Piteå kommun beslutat att lägga ned Svenska balettskolan. Från och med i höst tar man inte in fler elever och nästa läsår finns bara årskurserna fem, sex, åtta och nio. Om två år är utbildningen helt borta.

Det är som bekant ekonomiska grunder till nedläggningen och den beräknade besparingen är cirka fyra miljoner kronor per läsår.

En utbildning i Luleå skulle ge Piteåelever chansen att byta skolkommun – vilket i så fall blir en kostnad för Piteå kommun.

– Jag tror inte besparingen blir så stor som de har sagt. Men det måste de ju ta med i beräkningen. Det är bara för kommunen att betala och se glad ut, säger Veronica Högling.

Hennes dotter dansar i årskurs sex och är en av de elever som drabbas hårdast av nedläggningen.

– Hon får inte dansa mer efter examen, de fasas ut direkt. Vi hade önskat att kommunen hade förberett sig bättre, att de hade sett över en danslinje i lokal regi. Det blir på en annan nivå, men de hade ändå fått fortsätta dansa.

Veronica Högling tycker att Piteå kommun borde ha ordnat en mjukare övergång då de visste om Luleås intresse.

– Man kan inte vara borta från balettskolans nivå och sedan tro att man ska ta sig in ett eller två år senare. Det är ju en elitsatsning, de tränar otroligt mycket. Skulle det finnas i Luleå skulle vi låta henne söka dit, självklart, säger Veronica Högling.

Enligt henne har föräldrarnas ilska mot barn- och utbildningsnämnden inte lagt sig.

– Vi är jättebesvikna. Det här har slagit jättehårt mot barnen. De utnyttjar att de måste dansa för en jury i sjuan. Annars hade de varit tvungna att låta dem gå kvar till nian. Så de bryr sig bara om pengar, inte något om barnens välmående, säger Veronica Högling.

Mattias Anderssons dotter går också ut årskurs 6 om drygt en vecka. Han håller med om att Luleå hade varit ett bra alternativ.

– Man ska komma ihåg att det är en ansökan, så man har inte rätt att gå där. Men jag skulle tro att det är flera av sexorna som hade sökt in där om alternativet hade funnits. Det hade varit väldigt positivt när det nu blev som det blev här, säger han.

Han har kommit med flera alternativ som hade fungerat som ett mjukare avslut på balettskolan i Piteå – bland annat att eleverna på balettskolan kan slussas in i musikklassen och dansa samtidigt som musikeleverna har musiklektion. Men kommunen har sagt nej till vartenda förslag.

– Den här banan har kantats av många nej. Jag kan höra vad de säger, men det är tråkigt för barnen. Det finns personer i det här som kämpar för att göra det så bra som möjligt. Men det är ingen organiserad övergångslösning från kommunens sida. Det bygger mer på goda krafter, och det är man ju glad för att det finns, säger Mattias Andersson.

Hur länge bun har känt till Luleås intresse är oklart.

– Om man har känt till det och inte agerat är det ju synd, säger Mattias Andersson.

Han är positiv till Luleå planer på att starta upp en dansarutbildning.

– Det är väldigt roligt för regionen. Synd för Piteå att vi släpper den här delen som kommunen ju har kämpat för att få under en lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!