- Varifrån dessa uppgifter kommer har jag ingen aning om, säger statens förhandlingsman Bengt-Owe Birgersson, som på måndagen besökte Luleå för att träffa både politiker och representanter för näringslivet.
Han hävdar med bestämdhet att inga orter på förhand är utsedda.
Godsflöde viktigt
Birgerssons uppdrag går ut på att identifiera hamnar av så kallad strategisk betydelse. De som utses ska prioriteras när statliga pengar i framtiden satsas på farleder och infrastruktur.- Samhällets resurser är begränsade. De bör användas så rationellt och effektivt som möjligt, förklarar Birgersson.
53 hamnar är med och slåss om statusen som strategisk hamn. Mellan åtta och tio ska väljas ut.
Vid urvalet väger två kriterier extra tungt; framtida godsflöde och möjligheten till samarbete.
Enighet över länsgränsen
Något som Skellefteå, Piteå och Luleå anammat.- Det blir allt viktigare att norra Sverige kan visa på samsyn i olika frågor. Jag är särskilt glad att vi i den här frågan kunnat enas över länsgränsen, säger Kent Ögren, landstingsråd.
Samverkan i det här fallet innebär att de tre kommunerna är överens om att lansera Luleå som Bottenvikens strategiska hamn.
- Vi har redan ett rejält samarbete som pågått under många år, påminner Peter Roslund, kommunalråd i Piteå, och nämner tre områden, Bottenvikens stuveri, isbrytningen och bogserbåtsassistansen.
Gemensamt hamnbolag
Han tror att hamnarna i de tre kommunerna inom fem till tio år ägs av ett gemensamt aktiebolag.- Vi kommer att driva dem tillsammans under gemensamt namn.
Två förslag till bolagsnamn finns redan; Bottenvikshamnar AB och North Sweden Seaport AB.
Då är det också viktigt att en av hamnarna finns under statens "beskydd".
Under sitt besök i Luleå matades Birgersson med fakta om hamnarna i Bottenviken.
- Informationen har varit värdefull. Jag åker hem betydligt klokare än när jag kom hit.
Den 1 oktober ska Birgersson lämna sitt förslag till regeringen. Då återstår att se om Luleå finns med på hans lista.