Luddwigs potatispannkaka

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2008-11-17 06:00
Hej vänner!
Här kommer ett recept på potatispannkaka. Pannkakan är avprovad många gånger av min store, tjocke husse och har rönt uppskattning i stora delar av gamla Svedala.
En varning skall dock utfärdas. Hos känsliga personer kan rätten orsaka begär som inte är så lätt att bli av med. Den kan alltså bli beroendeframkallande.
Fru Tjockelin åt den flera gånger i veckan, därav namnet. "Det är genom trynet som suggan blir fet"!

8 hg skalad potatis
3 tsk salt, beroende på om
fläsket är rimmat eller färskt
3,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg, minst
1 tsk bakpulver om det är
lågtryck
rapsolja i långpannan och
lite i smeten
lite lök och en klick smör
kan ytterligare förhöja smaken

Stek löken ihop med fläsket i separat panna. Låt svalna. Blanda i smeten. Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 30 minuter. Kolla färgen, den skall vara gyllenbrun. Dra ned på temperaturen i slutet därför att ugnar är olika och lever sina egna liv.
Pannkakan skall svalna en stund innan den inmundigas.
Blanda lingonsylt med honung eller sirap. Vill påstå att denna rätt tillagad med tid och kärlek är minst lika god som palt.
Ät och njut och tänk på mig Ni som glömde min födelsedag den 3 november. Kan förlåta den här gången men om Ni "missar" min femårsdag nästa år blir jag sur.
Klokboken av Swärds; "Rådgör aldrig när Du vill göra en god gärning"!
Ha det bäst!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om