LTU tackade nej till kommunens miljonstöd

Piteå kommun erbjöd sig att täcka ljudteknikutbildningens ekonomiska underskott i ett år för att utreda andra alternativ.
Trots det beslutade rektor att lägga ned utbildningen.
– Om ekonomin är anledningen till nedläggningen kan jag inte förstå hur man tackar nej, säger Kata Nilsson (S), kommunalråd i Piteå.

”De har beskrivit att underskottet är tre miljoner kronor och det har vi erbjudit”, säger Kata Nilsson som har svårt att första varför LTU tackade nej till att ge ljudteknikprogrammet ett år till. (Arkivbild)

”De har beskrivit att underskottet är tre miljoner kronor och det har vi erbjudit”, säger Kata Nilsson som har svårt att första varför LTU tackade nej till att ge ljudteknikprogrammet ett år till. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2025-03-03 17:30

För en vecka sedan beslutade rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn att lägga ned ljudteknikutbildningen vid Musikhögskolan och inte ta in några studenter till hösten. Flera argument till avvecklingen har lyfts fram där ekonomin vägt tungt.

– Det är ett svårt beslut. Vi vet att det är en bra utbildning som uppskattas av branschen och vi vet att det kommer att bli en viss påverkan för studenter och lärare, men också andra externa aktörer, sa Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Piteå kommun har haft träffar med universitetsledningen för att försöka förmå dem att ha kvar den populära utbildningen, men förgäves. Kommunledningen har till och med erbjudit sig att täcka ljudtekniks ekonomiska underskott under ett år för att utreda möjligheten att se över andra alternativ.

– Jag tycker att LTU borde ha flaggat för det här mycket tidigare. Nu erbjöd vi oss att köpa ett år, men rektorn fattade beslut ändå. Om inte LTU vill ha en utbildning i ljudteknik så kanske någon annan vill ha det, men nollintag redan till hösten gör det svårare att se över andra alternativ, säger Kata Nilsson.

Birgitta Bergvall-Kåreborn har i intervjuer uttryckt att det konstnärliga området är viktigt för LTU, men Kata Nilsson säger att ord och handling måste gå hand i hand.

– Under de senaste åren har vi sett hur fler och fler utbildningar läggs ned och om ekonomin är anledningen till beslutet att lägga ned ljudteknik kan jag inte förstå hur man tackar nej när vi erbjuder oss att täcka underskottet i ett år. 

Den summan som Piteå kommun var villig att gå in med är de tre miljoner kronor som LTU beskrivit att det årliga underskottet är.

– Det hade varit ett litet pris att betala om det handlar om Musikhögskolans överlevnad, säger Kata Nilsson.

Strax efter nedläggningsbeslutet kom beskedet att LTU ska utreda två alternativ – flytta Musikhögskolan till Luleå eller stärka verksamheten i Piteå. Kata Nilsson kommer att arbeta för att Musikhögskolan blir kvar i Piteå, men välkomnar ändå att LTU initierar en utredning för att tydliggöra vad de vill.

– Ska man ha en verksamhet i Piteå behöver man arbeta för det, men vill man inte ha det är det bättre att det är tydligt uttalat istället för att man sakta lägger ned utbildning efter utbildning utan att säga att det är avsikten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!