Chess är en omfattande forsknings- och utbildningssatsning i nära samarbete med ledande basindustrier och energiproducenter med fokus på vätgas i industriella processer och energisystem.
– Vi är jätteglada över att kunna göra en satsning här i Piteå. Vätgas är nyckeln till ett fossilfritt energisystem och LTU är med och säkrar den utvecklingen i Sverige, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid LTU.
LTU satsar 60 miljoner under sex år och ambitionen är att dubbla budgeten med finansiering från externa aktörer.
Chess kommer att ha stor betydelse för Sverige och resten av världen, enligt Rikard Gebart, professor i energiteknik vid LTU.
– Det som är riktigt spännande med vätgasen är de möjligheter den öppnar för att gå över till ett helt förnybart energisystem. Utan vätgas har jag svårt att se hur man ska kunna ersätta all fossil energi. I dag är 80 procent av energiförsörjningen fossil. Vi ska ersätta den och femdubbla energiproduktionen, hur fasen ska det gå till, säger han och fortsätter:
– Solen ger oss 25 000 gånger mer än vi behöver, så det är egentligen inget problem, men den är inte planeringsbar. Med vätgas blir den helt plötsligt planeringsbar. Det kommer att krävas jättestora förändringar och det är superspännande för en tekniker. Jag ser inga svårigheter, jag ser bara möjligheter. Det är mer en fråga om att välja det bästa alternativet. Tidigare har vi slitit vårt hår och undrat var alternativen finns, men nu finns dem.
Birgitta Bergvall-Kåreborn tror att vätgas är avgörande för att de planerade etableringarna i Norrland ska kunna bli verklighet.
– Att LKAB går ut och säger att de ska bygga Europas största vätgasanläggning säger någonting. H2 Green Steel säger samma sak. Jag tycker att det är en tydlig signal. Vätgas och vätgassatsningar är mer eller mindre ett krav för att man ska kunna klara de satsningar som görs, säger hon.
Men det kommer ta tid, konstaterar Rikard Gebart.
– Man måste vara realist. Det kommer att ske under årtionden. Att elektrifiera Sverige med hjälp av vattenkraft tog väl 50 år och jag tror att det här kommer ta något liknande innan det är helt klart. Men innan dess så kommer det stegvis bli bättre och bättre. När vi är färdiga har vi ett system som man kan leva med i tusentals år, säger han.