För två veckor sedan stod det klart att LTU Green Fuels räddas från rivning. Luleå tekniska universitet lyckades till slut skramla ihop de åtta miljoner kronor som krävs för att kallställa forskningsanläggningen vid Smurfit kappa som framställt flytande biodrivmedel från skogsrester.
Energimyndigheten har gått in med drygt fyra miljoner, Piteå kommun med 450 000 kronor och övrig industri med 1,5 miljoner kronor. Förhoppningen var även att länsstyrelsen och landstinget i Norrbotten skulle gå in med 836 000 kronor vardera.
– Men varken landstinget eller länsstyrelsen tycker det är värt att satsa på den här typen av utveckling. Det tycker vi är trist, säger Rikard Gebart, professor och forskningsansvarig vid LTU Green Fuels.
I stället fick Luleå tekniska universitet själva gå in med de drygt två miljoner kronor som fattades.
– Vi tror mycket på att det här är strategiskt viktigt och då satsar vi själva så att det går att genomföra.
I dag ska landstingsstyrelsen fatta det formella beslutet att avslå medfinansieringen. I underlaget står det bland annat att intentionerna med projektet är goda men att de regionala utvecklingsmedlen inte ska användas till att finansiera drift eller annan löpande verksamhet. ”Projektet saknar även marknadsaktörer på efterfrågesidan, det vill säga de aktörer som tillhandahåller bränsle till slutkund. Kopplingen till marknaden bedöms som svag och det minskar förutsättningarna för regional tillväxt”, står det i förslaget.
– Det är klart att det inte finns något kommersiellt intresse när de fossila alternativen är så billiga. Samtidigt vet vi att användningen av fossil energi leder till en katastrof långsiktigt. Det är planetens framtid som hänger i vågskålen, säger Rikard Gebart.
Han nämner att regeringen har för avsikt att införa politiska styrmedel för att utveckla förnybara alternativ.
– När spelreglerna ändras om några år så kommer det kommersiella intresset att komma. Då är frågan om utvecklingen ska ske i Norrbotten eller någon annanstans på klotet. Det här har jag försökt förklara för våra tjänstemän på länsstyrelsen och landstinget, men det är som att prata inför döva öron ibland.
Vilka förhoppningar har ni att få i gång anläggningen igen?
– Vi har ett gott hopp. Vi är inblandade i flera diskussioner där den här anläggningen skulle passa in. Vi har en unik råvarukälla i skogen och det här utvecklingsspåret ger högst verkningsgrad.
PT har sökt landstingsstyrelsens ordförande Maria Stenberg och ansvariga på länsstyrelsen för en kommentar.