LTU Green fuels kämpar för gröna flyg

LTU Green fuels forskar på framställning av gröna bränslen genom en förgasningsprocess. Nu söker de finansiärer till ett pilotprojekt för att kunna tillverka ett ton biojet om dagen.

På LTU Green fuels, som ägs av LTU, framställs gröna bränslen via en förgasningsprocess.

På LTU Green fuels, som ägs av LTU, framställs gröna bränslen via en förgasningsprocess.

Foto: Linda Sundström

Piteå2020-10-24 07:00

Syftet med forskningen som Luleå tekniska universitet via LTU Green fuels bedriver på pilotanläggningen i Piteå är att ersätta fossila drivmedel. Svartlut, flytande biomassa som bildas vid tillverkningen av pappersmassa, kan via en förgasningsprocess framställa vätgas och kolmonoxid, vilka i sin tur kan användas för att bygga biodrivmedel.

– Det är viktigt att hitta energieffektiva processer med en låg produktionskostnad, säger Fredrik Granberg, platschef på LTU Green fuels.

Via förgasningsprocessen är det mer energieffektivt att producera exempelvis metanol än förnybar bensin och diesel, menar han. Men vad som sedan blir lönsammast på lång sikt beror till stor del på marknaden.

– Vi har tillsammans med industri och intressenter medverkat i tester av metanol och DME. Upp till 70 procent biometanol blandat i bensin har hittills körts cirka 1 500 mil, bland annat i en SAAB biopower. I princip alla fordon klarar en liten inblandning av metanol och ett stort antal E85-bilar klarar en hög inblandning.

undefined
Svartlut används i en förgasningsprocess som framställer vätgas och kolmonoxid. De kan användas för att bygga exempelvis bioflygbränsle.

En annan aktuell forskningsfråga gäller bioflygbränsle och på LTU Green fuels tror man att man kan bidra stort.

– Teknik finns redo för att via syntetgas framställa stora volymer bioflygbränsle, säger Fredrik Granberg.

Luleå tekniska universitet och LTU Green fuels söker nu projektfinansiering och partners till ett pilotprojekt där syftet är att producera omkring ett ton biojet om dagen.

– Vi är i slutfasen av ett pågående projekt som är huvudfinansierat av Energimyndigheten där vi utrett möjligheten för både produktion och testflygningar i pilotanläggning och i industriell skala. Vi vill bevisa att det är möjligt.

undefined
LTU Green fuels söker finansiering för att framställa ett ton biojet om dagen, berättar platschefen Fredrik Granberg.

I nuläget deltar Fredrik Granberg också i projektet Treepower med Tillväxtverket som huvudfinansiär, där förutsättningarna för ett regionalt bioraffinaderi för produktion av bland annat biojetbränsle undersöks.

– Det händer en hel del i Sverige, EU och världen. Men utmaningen att fasa ut fossila råvaror är dessvärre enorm, säger han.

Han anser att det är lönsamheten som är det största problemet om konkurrensen ställs mot det fossila alternativet.

– Skulle det komma lagar som beskattar det som inte är önskvärt för miljön samtidigt som teknikutvecklingen går framåt ser jag inga problem med att man på sikt ska kunna fasa ut det fossila, säger Fredrik Granberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!