Videon är inte längre tillgänglig
Ekonomin svajar på Institutionen för konst, kommunikation och lärande, KKL, som bedriver utbildningar i både Piteå, Luleå och Skellefteå.
Stora tapp av studenter senaste åren har inneburit minskade grundutbildningsintäkter för mångmiljonbelopp, följt av en betydande "överkonsumtion" av lokaler.
Nu har ledningen satt ner foten. Osthyveln skall fram. Åtgärder krävs. Ekonomin måste bringas i balans och allra senast till budgetåret 2017.
Hysch-hysch
Ett förslag till åtgärdsplan har arbetats fram – där PT redan berättat om planerna att försöka sälja Studio Acusticums jätteorgel. Allt för att få in pengar.
Andra förslag som nu diskuteras hett rör uppsägningar av lokaler.
Det är mycket hysch-hysch runt frågan, men enligt vad PT erfar planerar ledningen vid Luleå tekniska universitet att säga upp flera lokaler i Piteå, totalt över 2 000 kvadratmeter (motsvarande halva Coop Forum).
Sammanlagt hyr universitetet i dag över 13 000 kvadratmeter lokalytor i Piteå.
Låg nyttjandegrad
I förslaget till åtgärdsplan står följande:
"Behovet av lokaler har inte varit anpassat till de förändringar som framförallt skett inom musikutbildningen. Vid universitetsområdet i Piteå finns en överkonsumtion av lokaler, nyttjandegraden är i vissa stycken mycket låg."
Utredningen gör också gällande: "Institutionens lokalkostnad per helårsanställd är oförsvarligt hög jämfört med LTU:s alla andra institutioner, trots att kostnaden per kvadratmeter är lägre i Piteå."
Hemligt förslag
Ett förslag till nedskärningar av lokalytor i Piteå finns nedtecknat – men hålls än så länge hemligt. Dock kommer aktuella uppsägningar att göras före den sista september i år.
Planerna har skapat stor oro hos den kommunala förvaltaren, Piteå näringsfastigheter, Pnf, där vd Jan Jonsson utgör ägarens part vid förhandlingsbordet.
– Jag vill i nuläget inte fördjupa mig runt vilka utrymmen som berörs i diskussionerna, säger han.
– Däremot är det viktigt för oss på Pnf att hålla ihop institutionen på universitetsområdet och få en rimlig chans att modifiera och hyra ut lokaler som kan tänkas bli tomma när universitetet tvingas banta sin kostym, säger Jan Jonsson.
Staffan Sarbäck, universitetsdirektör vid LTU, vill inte föregripa förhandlingarna om framtidens lokalbestånd i Piteå.
– Även om vi kan tänkas ha ett minskat lokalbehov är vi måna om att fatta kloka beslut för att gagna utvecklingen i området, säger Sarbäck.
Flyttade program
Monica Johansson, prefekt vid institutionen i Piteå, medger att den ekonomiska krisen skapat turbulens.
– Men det är knappast ovanligt med förändringar i ett universitet där mycket lever i en dynamisk process.
Framtida intag till programmet upplevelseproduktion är ju stoppat, eftersom utbildningen enligt Monica Johansson inte ansågs hålla tillräckligt hög kvalité.
– Mediedesign kan också vara på väg att flytta till Luleå för att förenas med teknisk design. Rektorn (Johan Sterte) har ställt sig positiv till en flytt men processen är ännu inte avslutad, säger hon.
– Samtidigt planeras det för en ny ljusdesignutbildning i Piteå, plus även ett gehörsbaserat musikskapande program inflyttat från Borlänge.
– Besparingar och förändringar kan lätt skapa oro, men det gäller att hitta sätt att hantera ekonomiska underskott för att vi ska finnas med på banan även i framtiden, säger Monica Johansson.
Registrerade studenter
Det finns i dag 459 studenter registrerade på program baserade i Piteå.
Dessutom finns det ett hundratal fristående studenter som läser kurser i Piteå på distans.