LRF kräver avtal med bärföretagen

Medlemmarna inom LRF:s kommungrupper i Piteå och Älvsbyn har tröttnat på hur kommersiella bärföretag utnyttjar allemansrätten. - Vi drabbas av skogsskador och sönderkörda skogsvägar och det är vi markägare som får betala, säger Hans Öhlund, vid LRF i Piteå.

-Vi markägare är inte emot allemansrätten men vi vill inte att den missbrukas, säger Hans Öhlund, LRF

-Vi markägare är inte emot allemansrätten men vi vill inte att den missbrukas, säger Hans Öhlund, LRF

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2009-09-04 06:00
I måndags samlades ett 30-tal markägare anslutna till LRF i Pålberget för att dryfta frågan om hur affärsinriktade företag utnyttjar allemansrätten.
- Det som är aktuellt just nu är situationen kring bärplockningen, säger Hans Öhlund, som pekar på det tveksamma i att företag tjänar pengar på annans mark, utan att markägaren får någon ersättning för det.
Och det gäller inte bara bärplockning.
- Det kan handla om fiske, svampplockning och att en markägare kan få 4 000 renar på sitt område med skogsskador som följd, säger Hans Öhlund.
Kräver lagstiftning
Han och medlemmarna inom LRF kan acceptera industriell verksamhet inom ramen för allemansrätten.
- Men vi kräver att svenska staten stiftar en lag som går ut på att allt kommersiellt utnyttjande av den svenska allemansrätten enbart får ske sedan det slutits avtal mellan exempelvis ett bärföretag och markägaren.
- Den organiserade bärplockningen faller inom den ramen, säger Hans Öhlund, som påpekar att markägarna inte är emot allemansrätten.
- Men vi vill inte att den missbrukas!
Hans Öhlund anser att kravet på en ny lag är rimligt.
Förstörda skogsvägar
- Jag har själv skog och har inte drabbats, men det finns medlemmar inom LRF som fått skador på skogen och sönderkörda skogsvägar, och i slutändan är det markägaren som får betala samtidigt som något företag tjänar pengarna, säger Hans Öhlund.
Han säger att exempelvis thailändare som kommer till Norrbotten inte har en susning om arbetet kanske ska ske i känsliga områden med nya tallplanteringar.
- Därför ska det skrivas avtal. Markägaren ska ha möjlighet att säga ja eller nej till verksamheten, säger Hans Öhlund.
Kravet på lagstiftning har också väckts i en motion från Älvsbyn LRF. Motionen antogs vid LRF:s riksstämma i sommar.
-  Sedan dess driver LRF frågan centralt och nu vill vi se resultat, säger Hans Öhlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om