LP-kontakten i centrum genom kyrkligt samarbete

När Pingstförsamlingen i Piteå förra året flyttade till Strömnäskyrkan fick deras kontaktverksamhet för alkohol- och drogmissbrukare ett nog så ocentralt läge. Lösningen blev ett samarbete med Missionsförsamlingen i Piteå, vars kyrka numera är samlingslokal för verksamheten.

LP-kontakten har funnits i Piteå sedan 2001. "Under de åren har vi hjälpt 25 personer bort från ett kaotiskt liv. Det har varit narkomaner, heroinister, blandmissbrukare, alkoholister och tablettknaprare som äntligen hittat en fungerande tillvaro utan droger", säger Greger Björklund.

LP-kontakten har funnits i Piteå sedan 2001. "Under de åren har vi hjälpt 25 personer bort från ett kaotiskt liv. Det har varit narkomaner, heroinister, blandmissbrukare, alkoholister och tablettknaprare som äntligen hittat en fungerande tillvaro utan droger", säger Greger Björklund.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-03-24 06:00
LP-verksamheten, Pingströrelsens organisation för att hjälpa alkoholister och narkomaner att bli fria från sitt missbruk, finns representerad på ett 60-tal orter i Sverige. I Piteå har ett kontaktcentrum funnits i Pingstkyrkan på Persgatan i centrala Piteå. Men när pingstförsamlingen sålde fastigheten och istället köpte Strömnäskyrkan hamnade kontaktverksamheten lite avsides.
- Vi ville ha kvar LP-kontakten inne i stan, så vi tog kontakt med Missionsförsamlingen och fick ett väldigt positivt bemötande, säger Kjell-Göran Westerberg, pastor i Strömnäskyrkan.
Samarbetet mellan de båda församlingarna går ut på att pingstförsamlingen får disponera Missionskyrkans lokaler på Källbogatan i centrala Piteå för kontaktverksamheten.
- Vi drog igång verksamheten i Missionskyrkan i oktober förra året, och de lokalerna är helt perfekta, säger Kjell-Göran Westerberg.
Stöd och motivation
Verksamheten, som kallas för LP-kontakten, vänder sig till missbrukare som vill ha stöd och motivation att förändra sin livssituation.
- Kontakterna knyter vi antingen via anhöriga eller genom att träffa missbrukarna på stan och bygga en relation med dem där, berättar Greger Björklund, föreståndare för LP-kontakterna i Piteå, Luleå och Boden.
Missbrukarna erbjuds hjälp i kontakten med myndigheter och sjukvård, och de får också möjlighet att på olika sätt delta i en drogfri gemenskap. LP-kontaktens fikaträffar på tisdagar och fredagar fyller en viktig funktion, och alla är välkomna dit.
- Många gånger sker början till en förändring via en kopp kaffe och en macka på LP-kontakten, genom att man sitter och snackar i all enkelhet, säger Greger Björklund.
LP-kontakten anordnar också kontaktmöten varannan torsdag.
- Till de mötena kommer de som vill ha hjälp, de som har fått hjälp, anhöriga och folk från församlingar och olika kyrkor, säger Greger Björklund.
Behandlingshem
De som vill ha hjälp med att komma ur sitt missbruk erbjuds plats på behandlingshem. LP-verksamhetens riksorganisation driver fyra behandlingshem i landet, av vilka det nordligaste ligger i Ursviken utanför Skellefteå.
- Sen har vi en eftervård med träffar och samtal som är schemalagda upp till fem dagar i veckan. Eftervården kan ofta vara planerad upp till 1,5 år efter att man kommit ut från behandlingshemmet, för det är då som de tunga perioderna kommer, säger Greger Björklund.
Att missbruksvården drivs på på kristen grund ger behandlingen en extra dimension, anser Kjell-Göran Westerberg och Greger Björklund.
Kristen tro plattform
- Den kristna tron är många gånger plattformen för att kunna bygga en drogfri tillvaro. När man tar bort drogen får man ett tomt hål, och det måste fyllas med en positiv ersättning som ger dig så mycket mer att du väljer att ha kvar det och lämna missbruket, säger Greger Björklund.
LP-kontakten har funnits i Piteå sedan 2001.
- Under de åren har vi hjälpt 25 personer bort från ett kaotiskt liv. Det har varit narkomaner, heroinister, blandmissbrukare, alkoholister och tablettknaprare som äntligen hittat en fungerande tillvaro utan droger, säger Greger Björklund.
FAKTALP-verksamheten
LP-verksamheten är pingströrelsens rehabiliteringsverksamhet för alkohol- och drogmissbrukare.
Bildades 1959 under namnet Lewi Pethrus Stiftelse för filantropisk verksamhet, på initiativ av den svenska pingströrelsens grundare Lewi Pethrus.
LP-stiftelsen gick i konkurs 1997, men efter en rekonstruktion bildades istället LP-verksamhetens Ideella Riksförening" av ett antal kyrkor och församlingar.
LP-verksamheten (LP Riks) driver fyra behandlingshem i egen regi.
I lokal regi drivs cirka 60 LP-kontakter, som alla har samarbetsavtal med LP Riks. I Norrbotten finns LP-kontakter i Piteå, Luleå och Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om