Lovord över anläggning i malpåse

Alla lovordar anläggningen som trots det ligger i malpåse sedan två år. På torsdagen dök miljöpartiets frontman Peter Eriksson upp på LTU Green Fuels i Piteå.

"Pilottesterna har rönt stor framgång och det borde finnas utrymme för återstart", menade Peter Eriksson, till vänster, här tillsammans med LTU Green Fuels vd Fredrik Granberg.

"Pilottesterna har rönt stor framgång och det borde finnas utrymme för återstart", menade Peter Eriksson, till vänster, här tillsammans med LTU Green Fuels vd Fredrik Granberg.

Foto: Jan Westerberg

PITEÅ2018-08-09 18:35

Nej, det rör inte mycket på sig i den silverglänsande anläggningen, vägg i vägg med Smurfit Kappa. I alla fall inte inne i det stora sammanflätade rörsystem, som beskrivs som en lysande apparatur för att vaska fram nya miljövänliga biodrivmedel.

Den enda i dag verksamma personen på bygget, vd Fredrik Granberg, konstaterar att pilotanläggningen banat väg för stora innovationer.

– Utfallet har varit enormt med flera varianter av biobränslen, inte minst den "gröna" dieseln Bio DME som Volvo testkört med lyckat resultat, säger han.

– Bekymret är istället att alltför få investerare är villiga att satsa på storskalig produktion. Dessa ser alltför stora ekonomiska risktaganden som är knutna till skattelagstiftningen runt förnybara drivmedel, säger Granberg.

– Ansvariga politiker måste aktivera sina styrmedel för att få fart på produktionsledet. Antingen kan staten gå in och betala mellanskillnaden mellan ett fossilt och ett biobaserat drivmedelspris, eller lägga in en skatt som fyller upp prisskillnaden mellan alternativen, säger han.

Peter Eriksson höll med på flera punkter.

– Jag vet att anläggningen i Piteå håller måttet. Resultaten av pilotverksamheten talar för sig självt. Det borde finnas möjlighet att nu ta nästa steg och utveckla produktionsviljan i nästa led, menade Eriksson utan att närmare fördjupa sig runt detaljer.

Eriksson ser potential för att väcka liv i testanläggningen i Piteå.

– Det finns mycket att göra bland annat för att vidareutveckla biobränsle för flygnäringen, även om jag ser ett miljövänligt biodrivmedel för fordonsmarknaden som den kvantitativt avgjort största i framtiden.

Fredrik Granberg avslöjade att en rad ansökningar finns inlämnade runt presumtiva projekt. Målet är att etablera ny testverksamhet vid LTU Green Fuels.

– Ett litet ettårigt projekt kräver runt 30 miljoner i startkapital, medan ett nytt större kan handla om flera hundra miljoner. För att starta anläggningen krävs minst sex månader av förberedelser.

– I bästa fall tror jag att en återstart i någon form ligger ungefär två år bort, säger Fredrik Granberg.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Erikssons besök på LTU Green Fuels kryddades även med rundvandling på Smurfit Kappa och personliga möten med industrins lokala företrädare..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!