Lövholmens såg har återuppstått

Lövholmens sågverk gick i graven, men nu har anläggningen återuppstått igen i och med att Stenvalls Trä tagit över. I går hölls en högtidlig invigningsceremoni med ett 100-tal gäster – en minst sagt annorlunda bandklippning, tal, skålar och stor framtidstro.

PITEÅ2013-08-23 06:01

Efter att Ludvig Flink, bågskytte i svenska juniorlandslaget och tävlande för Luleå Bågskytteklubb, kapat av invigningsbandet med hjälp av en väl placerad pil, förklarades den nya sågen för invigd.

– Det känns helt underbart, nästan overkligt, menade Anders Nordmark, vd på Stenvalls Trä, som guidade gästerna runt den nya anläggningen ute på Lövholmen.

Det var för tre år sedan som Stenvalls Trä köpte nedlagda Lövholmens sågverk av Svea skog. Då påbörjades också satsningen för att kunna skapa en lönsam klentimmersåg. Efter att maskinutrustning och styrning till såglinjen upphandlats sågades första stocken i april i år.

160 miljoner

I dag har anläggningen cirka 16 anställda – målet är dock att nå en full drift på 200 000 kubikmeter sågat virke/år. Då behövs cirka 25 anställda, framför allt handlar det om sågverksoperatörer.

Totalt kommer investeringen att landa på 160 miljoner kronor. Huvudmaskinerna i anläggningen är installerade, men ytterligare funktioner ska utvecklas och mer investeringar ska göras i år och nästa år.

Nischat sig

Anders Nordmark, tror att orsaken till att gamla Lövholmen inte fungerade var att man hade en gammal anläggning som helt enkelt inte var tillräckligt rationell.

Stenvalls Trä har nischat sig och satsar enbart på en klentimmersåg ute på Lövholmen, man har också medvetet hållit nere kostnaderna genom att exempelvis blanda ny och gammal maskinvara och skapat en enkel produktionskedja som till stor del är automatiserad.

– Vi ser alltid framåt, men nu gäller det i första hand att se till att den här anläggningen går riktigt bra, säger Anders Nordmark.

Stenvalls Trä är ett familjeägt sågverksföretag med produktionsanläggningar i Piteå, Luleå och Sikfors. Affärsidén är att kostnadseffektivt tillverka förädlade trävaror. Man har i dagsläget 140 anställda, i koncernen 190.

Anna Flink, ekonomichef och en av delägarna, tror att en av orsakerna till att Stenvall Trä lyckats i en bransch där andra misslyckats är just viljan att lyckas, kunskap och kompetens.

– Sedan kan man inte driva ett sådant här företag ensam, vi har många kunniga medarbetare i vår organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om