Projekteringspengar finns avsatta i årets budet och nästa höst hoppas kommunen kunna sätta spaden i jorden för två nya vård- och omsorgsboenden (äldreboenden). Klart är att de ska byggas i centrala Piteå, ett förslag är på Trädgården. De två nya boendena ska ersätta Källbogårdens 57 platser som istället görs om till ett trygghetsboende.
Över 75
- Vi har fått signaler från personalen om att Källbogården inte fungerar så bra som äldreboende ur rent byggnadsteknisk synpunkt. Som trygghetsboende kan det bli mycket bättre, hit ska även äldre som bor i närheten kunna komma för att träffas i gemensamma lokaler, säger Peter Roslund, kommunalråd (S).
Ett trygghetsboende riktar sig till dem över 75 år som känner sig otrygga.
- Vi ska också skapa attraktivare utemiljöer kring alla boendena i kommunen för att stimulera till och underlätta för de äldre att komma ut en stund, säger Roslund.
Nedbantning
I budgeten för 2010 lades sparkrav på hela den kommunala verksamheten på 1,25 procent. För äldreomsorgens del handlade det om cirka 4,5 miljoner kronor.
- Men vi har hela tiden sagt att då ekonomin vänder igen så ska den besparingen på äldreomsorgen återställas. Nu ser vi att ekonomin har vänt för stora delar av Europa och även här i Sverige. Det innebär ökade skatteintäkter och redan nästa år vill vi satsa sju miljoner kronor på att höja personaltätheten inom äldreomsorgen igen, säger Roslund.
Detta utlovas med "egna kommunala medel". Peter Roslund understryker dock att om det blir regeringsskifte om två veckor får kommunen ett tillskott på statsbidraget med ytterligare några miljoner.
- Då kan det handla om ett tillskott på tio-tolv miljoner kronor till äldreomsorgen.
Hård kritik
Som PT tidigare berättat har undersköterskor inom demensvården i Piteå kommun tidigare framfört hård kritik om att bemanningen inte är tillräcklig. Vissa låsta demensavdelningar är obemannade under natten - krav har framförts på att alla avdelningar alltid ska ha personal på plats.
- Jag vill inte säga att vi "låser in dom" utan att vi "låser om dom", säger Agnetha Eriksson, ordförande i Socialnämnden (S) som liksom Peter Roslund menar att detta handlar om en säkerhetsåtgärd och att personal alltid finns någonstans i huset.
- Skulle vi ha pengar till att bemanna alla avdelningar nattetid så finns det ändå bättre sätt att använda dessa pengar på, menar Roslund.
En utredning pågår dock om en eventuellt ny avdelningar för svårt demenssjuka personer som är särskilt vårdkrävande. En annan lösning är att tillsätta ett team av personal som kan stärka upp demensvården.
- Vi tittar på vilket alternativ som är klokast, säger Agnetha
Eriksson.