Lotta tog sminkdrömmen från hemmet till salongen

För många år sedan blev sminket ett sätt för henne att undkomma utanförskap och ensamhet. Nu har Lotta Olofsson blivit headhuntad som makeup-artist på Piteå-salongen Lisma, och drömmen om att jobba med smink på heltid är inom räckhåll.

Med visir och covid-anpassad mottagning tar Lotta Olofsson emot kunder i salongen. Här är det Mia Lidman som sitter i stolen och blir sminkad eftermiddagen i ära.

Med visir och covid-anpassad mottagning tar Lotta Olofsson emot kunder i salongen. Här är det Mia Lidman som sitter i stolen och blir sminkad eftermiddagen i ära.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2021-03-07 18:45

PT träffar Lotta Olofsson i hennes hörna i salong Lisma i Munksund. Till vardags jobbar hon heltid som förskollärare men på kvällar och helger är det smink som gäller. Efter att ha blivit headhuntad som makeup-artist av salongens ägare Lisa Persson är det här Lotta nu huserar när hon tar emot sina kunder.

– Tjejerna på salongen har varit helt underbara. De har hjälpt mig mycket och fått mig att känna mig välkommen. Det känns fint att få ingå i ett "vi", säger hon.

Så har det inte alltid varit. Grundskolan var svår för Lotta Olofsson. För att undkomma känslorna av utanförskap och ensamhet började hon experimentera med smink.

– Jag kände mig väldigt utanför. Sminket blev ett sätt att boosta mitt självförtroende. Jag började sminka mig själv hemma. Inte för att någon annan skulle se utan bara för min egen skull. Det blev en mask, ett sätt att bli någon annan för en stund, säger hon.

undefined
Live-sändningar på Facebook är ett bra sätt att bjuda in intresserade till att ta del av sminkidéer och tekniker. Chattfunktionen gör också att Lotta Olofsson samtidigt kan möta sina följare, svara på frågor och diskutera

Utanförskapet gav vika när hon började gymnasiet. Lotta kände sig plötsligt som en del i ett sammanhang och intresset för smink tog nya former. Det som tidigare varit ett sätt att undkomma ångest blev nu en passion. När fester började göra sitt intåg i tonårslivet upptäckte Lotta att hennes talang uppskattades av andra.

– Mina vänner började be om hjälp med sminket. Det var ju superroligt att få hjälpa andra. Det var också så jag började märka att andra tyckte jag var duktig på något.

undefined
Sociala medier är viktiga marknadsföringskanaler för Lotta Olofsson. Genom bilder och videos kan hon nå nya kunder och förmedla erbjudanden och lediga tider för bokning.

2005 slog videoplattformen Youtube igenom och Lotta Olofsson upptäckte en hel värld där folk la upp inspelningar och tutorials. Hon lärde sig nya tekniker och gjorde sminket till personligt uttryckssätt och kreativ konst.

– Jag har alltid varit kreativ. Jag har målat mycket och haft tatueringsstudio hemma, men sminket kändes verkligen som min värld. Jag ser det som ett skapande.

När barnen somnat satt hon uppe på nätterna och gjorde sina egna sminkningar. Snart började hon också lägga upp bilder på sina arbeten på nätet. Plötsligt hörde folk av sig och ville bli sminkade, och nu var de villiga att betala för sig. För Lotta var det främst kicken av kundernas nöjdhet som gav mersmak.

– De var nöjda med det jag gjort och det blev ett jättelyft för mig och mitt självförtroende. Tidigare hade jag varit så osäker, men helt plötsligt blev någon glad över något jag kunde åstadkomma. Det var jättekul.

En av dessa kunder var salong Lismas ägare Lisa Persson. Hon blev så imponerad över Lottas sminkning att hon bestämde sig för att rekrytera henne som makeup-artist till salongen. För Lotta kom erbjudandet som en chock.

– Jag trodde inte det var sant. Allt slit hade helt plötsligt lönat sig. Jag är väldigt tacksam mot Lisa. Hon hjälper mig och ger mig förutsättningar för att lyckas med det här, säger Lotta Olofsson.

undefined
Online-kurser och livesändningar gör Lotta hemma i huset i Öjebyn. Dottern Lilly tycker det är kul att vara med mamma, och självklart får hon vara med och hälsa på alla i chatten.

Nu huserar hon i en egen hörna på Lisma. Förutom arbetet i salongen jobbar hon aktivt med både sociala medier och egna kreationer. Hon gör live-sminkningar på Facebook och jobbar just nu med att ta fram online-kurser.

– Jag hoppas på att kunna att gå ner i tid som förskollärare och jobba mer som makeup-artist. Jag har alltid velat vara en businesswoman som kan stå på egna ben och bestämma över min arbetstid. Det skulle ge mer tid till min familj och en chans att få utvecklas, resa och träffa nya människor som kan ge mig nya utmaningar. Det är drömmen.

Drömmen om att bli makeup-artist har följt Lotta Olofsson under många år. Nu hoppas hon kunna gå ner i tid som förskollärare för att kunna ägna mer tid till att bygga sitt företag.
Drömmen om att bli makeup-artist har följt Lotta Olofsson under många år. Nu hoppas hon kunna gå ner i tid som förskollärare för att kunna ägna mer tid till att bygga sitt företag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!