I flera år har situationen varit densamma.
Hela landet
Saken blir inte bättre av att situationen är likartad över hela landet.- Det är jätteobehagligt, säger divisionschef Stefan Bergström.
Trots att det finns klara riktlinjer om vem som ska bekosta vad, klarar inte kommuner och landsting att göra en gemensam tolkning av vad detta innebär.
Lagstiftningen säger nämligen att kommunerna ska stå för boende och sysselsättning medan landstinget svarar för vården. För de flesta låter det både tydligt och enkelt.
Men så är det uppenbarligen inte.
- Det finns förstås en liten diskrepans i vad som är vård, säger Stefan Bergström.
Medan kommunerna och landstingen försöker hitta en gemensam tolkning av den saken, växer antalet färdigbehandlade patienter som är i behov av stödboende.
- Det är trist att konstatera, men enkelt uttryckt är det ju så, säger Stefan Bergström.
Gemensam tolkning
Divisionschefen tror emellertid att parterna ska hitta en gemensam tolkning under hösten.- Jag har bjudit in två jurister för gamla Kommunförbundet och Landstingsförbundet till en träff i oktober. Tanken är att de ska titta på det här och reda ut rågångarna, säger han.
Hur länge det sedan dröjer innan Piteå kommun och landstinget i Norrbotten kan sjösätta verksamheten med stödboende för gruppen psykiatripatienter återstår att se.
- Det borde egentligen inte vara så svårt. Redan i de träffar vi haft med kommunen har vi klargjort vilken bemanningsnivå vi är beredda att lägga oss på när det gäller vår del, vården.
- Problemet är kanske att vi
inte kunnat erbjuda ständig bemanning i det avseendet, säger Stefan Bergström.
I tisdagens PT fick Bergström kritik för att inte ha hört av sig till Piteå kommuns socialförvaltning i diskussionerna om vem som skulle stå för merkostnaderna för ett nytt gruppboende i Öjebyn.
- Kanske har vi missförstått varandra, men jag var i kontakt med kommunen i samband med den budgetprocess som pågick. I alla händelser hoppas jag kommunen fullföljer planerna på gruppboendet, säger han.