Pensionärer ska inte låsas in på nätterna utan att ha möjlighet att ta sig ut. Socialstyrelsens skarpa kritik efter tillsynsbesök på Piteås äldreboenden, gjorde att kommunen var tvungna att hålla lägenhetsdörrarna öppna om den boende inte uttryckligen önskat att dörrens ska låsas. Det innebär samtidigt en risk menar kommunen, eftersom alla inte har förmågan att förmedla sin egen vilja och därmed måste dörren stå öppen vilket kan leda till ovälkomna besök av andra dementa och förvirrade personer nattetid.
Andra lösningar
För att lösa problemet testade kommunen så kallade smarta lås i lägenheter på Munkberga, något som inte fungerade. Det som komplicerade det hela var att armbanden som fungerade som dörröppnare både inifrån och utifrån, var för känsliga. De har till exempel låst upp ytterdörren när brukaren skulle på toaletten. Det visade sig också att många tog av sig armbandet och blev utelåsta. Själva ljudet från låsmotorn har också varit för högt och skapat förvirring och oro.
Under senhösten har kommunen tittat på andra lösningar. Ett låssystem har testats på Munkberga och Österbo som fallit mycket väl ut. Man har en bricka runt halsen eller i fickan. Låset öppnas av statisk elektricitet som gör att dörren låses upp med ett diskret pip när man tar på handtaget.
- Alla var samstämmigt mycket nöjda över de här låsen. Nu håller vi på att göra en upphandling och hoppas kunna börja montera låsen i slutet av den här månaden eller början av februari, säger Karin Olofsson, verksamhetsområdeschef för vård- och omsorgsboenden.
Prislappen kommer att sluta sjusiffrigt eftersom det handlar om 555 lägenheter. Men det slutliga priset är inte klart och det är enligt Olofsson inte säkert att alla får lås.
Hur prioriterar ni?
- Det handlar om hur bra uppsikt vi har på enheten, exempelvis om enheten är i två plan så kan låset vara mer behövligt. Men vi tittar även på vilket vårdbehov omsorgstagarna har.