Lösdrift skapar harmoni i hästhagen

I Piteå är man föregångare när det gäller lösdrift av hästar. Ridklubben är den enda traditionella i landet som har systemet. - Det är spännande och på sikt kommer det att ersätta traditionell hästhållning, säger Kees de Jong som är på studiebesök från Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-01-26 06:00

Grans naturbruksgymnasium var först med att införa lösdrift. Men Piteå ridklubb är den första traditionella ridklubben i landet som infört systemet och det gör att intresset är stort. I slutet av 2011 togs det i bruk i och med den nya ridanläggningen.

- Hästhållning är väldigt traditionsbunden men den är på väg mot aktiv grupphästhållning som vi kallar det då det innebär så mycket mer än lösdrift, säger Kees de Jong, Stockholm, som är på studiebesök för att lära mer då tanken är att införa systemet på stiftelsens tre riksanläggningar.

Motstånd
När ridklubben skulle införa systemet var motståndet massivt.

- Men vi gick mot strömmen. Det handlar mest om okunskap, säger Eva-Lena Wikander Hedman, verksamhetschef på Piteå ridklubb.

Det är hon glad över i dag och kan bara strö superlativ över systemet.

- Hästarna är lugnare och hästgruppen är mer harmonisk. Vi har sparat arbetsinsatser och fått bättre miljö både för människa och häst.

Systemet innebär att hästarna går ute i flockar i speciella hagar året runt förutom då de rids. En häst trivs bäst då det är minus 15 grader kallt.

Matautomat
I hagarna finns möjlighet till vila i ligghall som de kan gå in i när de vill. Hästarna är utrustade med chip som är programmerat för just den hästen, när och hur mycket mat den ska ha. När en häst går in i matautomaten läses chippet av.

Hästarna får tio matperioder varje dygn.

- Foderautomaten ger hästen foder när den vill ha, vilket ger bättre psyke och bättre matsmältning. Hästen är ett fodersökande djur som vill äta flera gånger om dagen. Tidigare fick de enbart mat på bestämda tider.

- Vi tycker det här är spännande. I Tyskland är aktiv hästhållning vanligt, men inte i Sverige än så länge, säger de Jong som är övertygad om att traditionella stallar är på väg bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om