Intresset är stort inför helgens loppispremiär på Nolia. Leif Lidman och Ola Edeblom upplever att det finns ett uppdämt behov efter att förra årets loppmarknader ställdes in på grund av pandemin.
– Loppis har blivit något av en folkrörelse och för många är det ett sätt att umgås. Det är många som har ringt och frågat hur det kommer att bli i sommar, säger Leif Lidman.
– Vi gissar att det kommer runt 70 säljare på lördag. Besökarantalet är svårare att uppskatta på förhand, fortsätter han.
Som smittskyddsåtgärd har Leif Lidman och Ola Edeblom ritat upp avståndsmarkörer för att underlätta för säljarna att hålla avstånden mellan borden. Samtidigt betonar de det egna ansvaret för att undvika smitta.
– Vi vill uppmana säljarna att hålla koll så att det inte blir för många som står vid borden samtidigt, men det handlar också om att ta eget ansvar, precis som vi gör i en affär eller liknande. Vi kan inte styra folk hur mycket som helst, det går helt enkelt inte, säger Leif Lidman.
Ola Edeblom, verksamhetschef för Piteås Folkets hus-förening, instämmer och tror att det finns en medvetenhet hos allmänheten kring hur smitta ska undvikas.
– Vi har ju levt med detta länge nu och vi tror att de flesta är insatta i hur vi ska undvika att smitta varandra. Jag tror att det börjar sitta i ryggmärgen att vi ska hålla avståndet, säger han.
Tillsynen för att se till att smittskyddslagen efterlevs ligger på Länsstyrelsen. Lisa Johansson, handläggare inom samordningsgruppen för pandemitillsyn på Länsstyrelsen Norrbotten, berättar vilka krav som ställs på loppisarrangörerna.
– För loppisar utomhus gäller att man som arrangör ska informera besökare om hur smittspridning kan undvikas. Det handlar om att hålla avstånd, se till att sprita händerna och att tänka på att utforma området så att trängsel kan undvikas. Arrangören bör även erbjuda besökarna möjlighet till handtvätt eller handdesinfektion. Man ska också dokumentera smittskyddsåtgärderna som man vidtagit och se till att de följs, säger hon.
Hon berättar att länsstyrelsen räknar med att utföra ett antal kontroller av återkommande loppmarknader under sommaren. Om brister i smittskyddet upptäcks kan myndigheten utfärda förelägganden om viten.
– Det har vi ännu inte behövt göra, men den åtgärden skulle kunna bli aktuell, säger hon.