Lönsamt att svettas på Kompetenslaget

Det ska löna sig att svettas – det är tanken med ”Svettlönen”. Ett annorlunda system för friskvård som blivit en succé på HR-företaget Kompetenslaget.

Pulshöjande. Maria Markström, Helena Strand, Anders Lindberg, Peter Strand, Helene Löwinger, Monica Eliasson och Kia Svensson i spinningsalen.

Pulshöjande. Maria Markström, Helena Strand, Anders Lindberg, Peter Strand, Helene Löwinger, Monica Eliasson och Kia Svensson i spinningsalen.

Foto: Mari Gustafsson

PITEÅ2017-02-25 06:00

Ljusen är tända och stämningen är på topp i fikarummet på Kompetenslaget kontor på Acusticum i Piteå.

Samtalsämnet handlar bland annat om ett gemensamt spinningpass som står på agendan senare under dagen och där flera ur personalen ska vara med.

– Vi pushar varandra att röra på oss och träna, säger Nina Dahlberg, kompetensrådgivare.

– Man kan behöva en extraknuff ibland när det känns motigt, säger Monica Eliasson, projektkoordinator/rekryteringsassistent som menar att livspusslet och tidsbristen oftast sätter käppar i hjulet för att komma iväg och träna. Men med ”svettlönen” kan man träna när och hur man vill.

.

Inspirerad

Peter Strand, vd, berättar att bakgrunden till friskvårdssatsningen var att det fanns en diskussion på företaget om hur hälsopengen skulle användas. I oktober förra året träffade han Nicklas Wikström, vd för Oh My, som berättade om deras system för friskvård.

– Hans tankar tog jag sedan med mig in i företaget, så det är ett liknande arbetssätt vi nu tagit efter.

För tre månader sedan infördes ”svettlönen” på företaget. Det handlar om att allt som höjer pulsen – exempelvis promenera, spela hockey, simma, skotta snö eller träna på gymet ska löna sig.

.

Dyrare

Det högsta beloppet som den anställde kan få är 500 kronor i månaden vilket uppnås om man tränar tre gånger 30 minuter i veckan. Något som ger 6 000 kronor om året i extralön. Alla tar också en bild på sig själv och lägger ut den i den slutna facebookgruppen ”Svettlön och hjärngympa”.

Företaget betalar årligen upp till 9 000 kronor per anställd inklusive sociala avgifter för träningen – totalt 200 000 kronor per år för 22 anställda.

Peter Strand konstaterar att det är dyrare än en friskvårdspeng, men motiverar det med minskade långtids- och korttidssjukskrivningarna.

– Om vi slipper en långtidsrehabilitering, som börjar på en halv miljon kronor så har vi tjänat in det direkt.

.

Många vinster

Han ser många vinster med hälsosatsningen – det diskuteras plötsligt betydligt mer träning och kost på fikapauserna. Några planerar att vara med på cykelvasan och ett gäng har börjat med spinning. I Facebookgruppen läggs flitigt ut bilder på allt från promenader till snöskottning och gymträning.

Medarbetarna jobbar i både i Piteå, Gällivare och Umeå (nästa år öppnar företaget även ett kontor med två anställda i Solna) och träffas inte så ofta, men i Facebookgruppen kan de följa varandras träning.

– Det som har blivit den stora grejen är att vi fått en betydligt bättre sammanhållning, vi har kommit närmare varandras vardag och fått någonting att prata om när vi ses, säger Peter Strand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om