Lön efter solens färg

Alla löntagargrupper strider för högre lön. Men vissa av kommunals medlemmar får inte ens vad det centrala uppgörelsen ska ge. Ett godtyckligt belöningssystem med "solar" ger vissa inom måltidsservice lägre lön än vad avtalet säger.

De anställda inom måltidsservice får sin lön utifrån ett solsystem där färgen på solarna avgör hur duktig den anställde är. Solfärgen avgör sen lönen. (Arkivbild)

De anställda inom måltidsservice får sin lön utifrån ett solsystem där färgen på solarna avgör hur duktig den anställde är. Solfärgen avgör sen lönen. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2013-09-14 09:01

Piteå kommun belönar och bestraffar sina anställda inom måltidsservice.

Det avtal som träffades i somras mellan Kommunals medlemmar och Kommunförbundet landade på en löneökning med 1 700 kronor över tre år.

Första året ska ge en löneökning med 550 kronor i månaden. Nästa år lika mycket för att 2015 innebära en ökning med 600 kronor i månaden.

Solsystem

Men den centrala uppgörelsen håller inte vad den lovar. Åtminstone inte när det gäller de som arbetar inom kommunens måltidsservice.

Trots att avtalet klart och tydligt säger att löneökningen ska vara 550 kronor i månaden, finns det de som får både mindre och mer.

Detta hänger samman med den individuella lönesättningen som visserligen bottnar i löneutrymmet, men där ett belöningssystem med "solar" är avgörande för vad som slutligen hamnar i lönekuvertet.

Arbetsledarnas uppfattning av de anställdas arbetsinsats belönas - eller bestraffas.

Systemet, skulle kunna liknas med det som lärare förr i tiden använde sig av för att premiera barn i småskolan. Fint skrivet - en sol, fult skrivet, ingen sol alls.

"Solarna" har olika färger. Allt från röd, där den anställde inte alls anses fixa sina arbetsuppgifter på ett acceptabelt sätt som motsvarar 550 kronor i löneökning, till en turkos. Då är den anställde betydligt duktigare och istället får 700 kronor mer i plånboken.

Däremellan finns orange, grön och gul.

Höll inte

Uppgifterna visar klart och tydligt att den lönefajt som kommunal lovade ta för sina medlemmar och den uppgörelse som slutligen träffades, inte blev som många trodde.

– Vi har aldrig fått lön efter våra arbetsinsatser, säger Agneta Nilsson, ordförande för kommunals medlemmar i Piteå.

Men vore det ändå inte rimligt att åtminstone få den lön som avtalet säger?

– Jo, men så här blir det när Piteå kommun gett arbetsledarna makten att fördela penningpotten.

Det är alltså arbetsgivarens fel?

– Nej, jag måste vara självkritisk också. Vi har inte varit nog tuffa tillbaka, säger Agneta Nilsson.

Vikarierande ombudsman Gudrun Dickman vid Kommunal i Luleå, blir förvånad när hon delges det "solsystem" som används vid lönesättningen.

– Det här låter väldigt märkligt. Självklart ska vi titta på det här.

Gudrun Dickman var med i somras när avtalet undertecknades. Hon förklarar att det ska finnas kriterier som är väl kända av båda parter som ska ligga till grund vid den individuella lönesättningen.

– Vi har bara fått en bekräftelse på att arbetsgivaren har gått igenom kriterierna, men solar. Vi ska absolut titta på det här, säger hon.

Personalen vid måltidsservice har valt att inte ställa upp offentligt med synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!