Kylan är viktig, eller kanske främst de stora temperaturskillnader vi har här uppe, natt och dag, sommar och vinter. Whiskyn expanderar djupt in i ekfaten och där inne sker en kemisk reaktion som ger mer smak åt slutprodukten. Själva föredrar de att lagra den noggrant blandade whiskyn på fat som tidigare innehållit bourbon.
– Allt började för ett och ett halvt år sedan när vi beställde vårt första lilla bourbonfat och provade att blanda för första gången. Det har sedan utvecklats till ett intresse eller, beroende på vem du frågar, en besatthet. Att försöka nå det perfekta resultatet har varit och är fortfarande en rolig resa, säger Anders Ringbjer.
De beskriver sig som två glada nördar som efter en tids experimenterande med smaker, sorter och lagringssätt själva tyckte att de börjat nå ett lyckat resultat. Efter att ha fått väldigt positiv respons från Anders gamla kollegor i krogvärlden och kompisar som fått smaka beslutade de sig för att satsa på sin produkt. Men att starta ett företag som handskas med starksprit visade sig vara svårare än de tänkt.
– Det är otroligt mycket skatter, lagar och regler man måste förhålla sig till, säger Mikael Sundelin.
Efter lite slit med diverse pappersarbete kom de igång med Norbotnia whisky, och kunde börja med den del av företagandet de tycker är roligt, nämligen att förädla whisky. De har varit igång sedan i våras och deras första produkt, Dram, finns nu på hyllan i flera av Piteås krogar och restauranger. Men efterfrågan är stor och de funderar på att expandera.
– Vi har fått bra respons och efterfrågan på allt som är lokalproducerat är stor. Det är många som har efterfrågat att få köpa hela flaskor, säger Mikael Sundelin.
Nästa steg är att expandera i resten av Norrbotten. Namnet såväl som etiketterna, som innehåller deras egen variant av Norrbottens landskapsvapen, flörtar med tanken om att whiskyn är lokal i hela länet.
– Norrbotten är perfekt för att lagra whisky. Drömmen är att någon gång kunna starta ett destilleri. Det skulle vara det nordligaste i Sverige, säger Anders Ringbjer.
Att tillverka whisky är kostsamt och tar tid. Den ska lagras minst 3 år för att överhuvudtaget få kallas whisky och gärna längre för den goda smaken. Whisky är fortfarande både intresse och företagande, men ännu inte något som de kan livnära sig på.