Lokalt bryggeri prisades på norrländsk dryckestävling

Pite bryggeri tog hem både guld- och silvermedalj under Uppsala dryckesfestival 2021. De tävlade med sex olika ölsorter och en av deras folköl blev utsedd till bästa lokalproducerade öl i Norrland.

Jeanette och Jörgen Bergstedt, Piteå, är mycket stolta över sina ölsorter "Pitemalt" och "Havtorn surne eko" som kammade hem tre priser på Uppsala dryckesfestival 2021.

Jeanette och Jörgen Bergstedt, Piteå, är mycket stolta över sina ölsorter "Pitemalt" och "Havtorn surne eko" som kammade hem tre priser på Uppsala dryckesfestival 2021.

Foto: Maria Johansson

Piteå2021-03-18 21:30

Uppsala dryckesfestival brukar vanligtvis vara en publik festival men på grund av coronapandemin valde man i år att göra en öl-tävling istället. 50 bryggerier från hela landet tävlade med 200 ölsorter i olika kategorier. 

undefined
Jeanette och Jörgen Bergstedt, Piteå, är mycket stolta över sina ölsorter "Pitemalt" och "Havtorn surne eko" som kammade hem tre priser på Uppsala dryckesfestival 2021.

– Det är första gången vi tävlar med våra produkter. Vi har tidigare bara varit med på lokala mässor i Luleå och i Umeå. Det här var jättespännande och roligt, säger Jeanette Bergstedt som äger Pite bryggeri tillsammans med sin man Jörgen.

Alla ölsorter blindtestades och det enda domarna fick kännedom om var stil, alkoholhalt och om ölet hade någon speciell smaktillsats. Pite bryggeri skickade ned sex olika sorter och fick pris i tre klasser. 

undefined
De lokalproducerade ölsorterna "Pitemalt" och "Havtorn surne eko" föll tävlingsdomarna i smaken.

– Vår folköl "Pitemalt" tog hem pris som bästa lokalproducerade öl i Norrland. Det var den som domarna tyckte smakade bäst och den som fick flest poäng bland alla sorter. För den fick vi också en silvermedalj i klassen folköl 2,26 procent till 3,5 procent.

undefined
Jeanette Bergstedt sänker temperaturen i kärlet där deras ekologiska öl "Havtorn surne eko" är.

 I höstas blev deras bryggeri certifierat för att brygga ekologiskt öl.

– Vi har tagit fram en öl som vi inte har hunnit marknadsföra ännu. Den tog vi med på tävlingen och den fick en silvermedalj i klassen bästa ekologiska öl. "Havtorn surne eko" har smak av bäret och är lite syrlig i tonen, säger hon.

Syrliga ölsorter är absolut ingen nyhet men de har blivit trendigt. Långt tillbaka i tiden fanns det bara syrlig öl.

– Då hade man inte börjat brygga den rensmakande öl som vi är vana vid i dag. När vi har ölprovningar märker vi av att män ofta föredrar lager. Kvinnor prövar gärna och tycker om öl som är lite mer syrligt i smaken, säger Jörgen Bergstedt. 

undefined
Maltkorn med olika rostningsgrad används i processen att brygga öl.

Att brygga öl är en konst. Det krävs mycket för att lyckas.

– Ju mindre alkoholmängd ett öl har desto svårare är det att brygga. Då framträder även smaker som inte är så goda. Det tar cirka ett halvår för oss att utveckla en ny produkt. Alla sorter som vi har tagit fram har vi kvar. Många bryggerier byter ut sitt sortiment eftersom säger, Jeanette Bergstedt.

undefined
I sex år har makarna Jörgen och Jeanette Bergstedt drivit företaget Pite bryggeri. De sist åren har de byggt upp ett bryggeri och eventlokal på Furunäset.

Innan pandemin bröt ut stod de i startgroparna att anställa personal för att kunna expandera. Många av deras planer och satsningar fick vänta.

– Vi hann anställa en huvudbryggare Mattias Lundkvist. Det var så kul att han fick vara med och brygga den "Pitemalt" som skickades tävlingen och att han fick vara med och vinna. Det här känns som ett erkännande – att vi gjort någonting som är bra, säger hon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!