– Målsättningen är att öppna den första december, men hur länge vi kan ha öppet beror på vilket bidrag vi får från kommunen. Sedan får vi också se vad de har för lokal att erbjuda, säger Anna-Sara Brännström, projektledare vid Piteå församling.
Frågan kommer upp i kommunstyrelsens arbetsutskott den 16 oktober och sedan också för definitivt beslut i kommunstyrelsen den 30 oktober.
– Vi vill, men vi måste vänta in den politiska gången som tar tid, säger Anna-Sara Brännström.
Det är alltså ännu inte beslutat var härbärget ska lokaliseras i vinter.
– Vad jag vet är att det inte blir Blomska gården den här gången, säger Anna-Sara Brännström som menar att den saknar viktiga funktioner som dusch och toaletter.
Inte heller Leif Wikman, som handlägger frågan om natthärbärget vid Piteå kommun, vill kommentera vilken eller vilka lokaler som kan bli aktuella.
– Det är för tidigt att berätta om det nu, säger han och hänvisar till det politiska beslutet i oktober kring både lokalfrågan och finansieringen.
Förra vintern beslutade kommunstyrelsen att avsätta totalt 250 000 kronor för härbärget, varav 105 000 kronor i driftsbidrag till Piteå församling. Resterande del bestod av drift till Blomska gården och rondering av ett vaktbolag.
Församingen gick sedan in med motsvarande summa pengar och det tillkom även andra bidrag och sponsorer. Troligen blir det ett liknande upplägg även denna vinter.
Härbärget är en del av Pitemissionen, ett arbete mellan olika aktörer för att hitta en långsiktig lösning på hur man ska möta de behov som finns i Piteå.
Finns behov av ett natthärbärge i Piteå även i vinter?
– Ja, det är nog ungefär samma behov som förra vintern, säger Anna-Sara Brännström som berättar att de hemlösa nu börjat fråga om: ”när” och ”var” ett natthärbärge ska öppna.
Först när lokalfrågan är löst samt hur länge natthärbärget ska vara öppet kan personal börja rekryteras. Tiden börjar bli knapp, men Anna-Sara Brännström tror inte det kommer att vara några problem baserat på intresset förra vintern.
Förra vinterns natthärbärge i Blomska gården kom igång i februari 2017 och stängde för säsongen i maj. Totalt fanns 12 platser och beläggningen varierande, vissa nätter var det fullt och under den kallaste perioden var det till och med någon som inte fick plats. Andra nätter kom två–tre personer. Särskilt i början av vintern var det emigranter som sökte sig dit. Men även andra grupper, exempelvis infödda Pitebor som av olika skäl saknar bostad, övernattade där.