Lokala producenter fick feedback på sin mat

- Gräv där ni står, konstla inte till det utan berätta er historia, säger Mattias Dernelid, från Smakriket, till de lokala mathantverkarna i Norrbotten.Gösta Norman var en av producenterna som fanns på plats för att få feedback på sina råvaror.

Mattias Dernelid och kocken Viktor Westerlind provsmakade och bedömde Gösta Normans produkter - både kåtarökt regnbågsfilé och reninnanlår stod på menyn.

Mattias Dernelid och kocken Viktor Westerlind provsmakade och bedömde Gösta Normans produkter - både kåtarökt regnbågsfilé och reninnanlår stod på menyn.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-08-16 06:00

Under gårdagen hade kocklandslaget tillsammans med Hushållningssällskapet, Grönsakshallen och Smakriket bjudit in flera lokala mathantverkare för att bedöma deras råvaror. Upp mot 14 lokala producenter fanns på plats under dagen. Smakriket är ett varumärke för råvaror och produkter som ska ha ett tydligt ursprung av hög kvalité. Smakriket Jämtland var först ut med projektet med det har nu utvecklats och i dag finns 13 Smakriken runt om i landet, varav Norrbotten är ett av dem.

Geografiska förutsättningar
Alla varor som bär Smakrikets märke har speciella egenskaper beroende på dess geografiska förutsättningar.

- Det handlar om att sätta en råvara eller en produkt i ett sammanhang, i detta fall ett geografiskt sammanhang. Den som sitter på restaurangen och tittar i en meny ska få en mental bild av vad de läser. De ska kunna få en presentation av en servitör och få en bild av varifrån produkten kommer, säger Mattias Dernelid, övergripande ansvarig för Smakriket Sverige, som fanns på plats för att berätta hur man jobbar lokalt med mat från producent till krögare.

Han menar att det är viktigt att producenten har en bra bild av sin egen produkt, som både säljs till butiker och restauranger.

- Vi jagar de bästa producenterna. Kunden ska till exempel kunna välja mellan två olika getostar som ser ganska likvärdiga ut men som sen smakar helt olika beroende på var de kommer ifrån, säger Mattias Dernelid.

För att kunna märka en produkt med Smakriket finns det ett ramverk. En viktig punkt att ta hänsyn till är att 100 procent av råvaran ska ha sitt ursprung där det står att den kommer ifrån.

Håller världsklass
Det första individuella mötet under gårdagen var med Gösta Norman som kallröker fisk och kött i en kåta hemma på gården i Alvik. Kåtarökt regnbågsfilé från Jävrebodarna har blivit väldigt populär, enligt producenten själv. Likaså det rökta reninnanlåret.

- I och med att jag röker den i kåta är det väldigt svårt att härma den smaken, säger Gösta Norman.

- Den här håller världsklass, konstaterar Mattias Dernelid, efter att ha provsmakat köttet.

Gösta Norman köper in färdig filé och produktionen ligger på mellan fyra till fem ton per år. Han säljer just nu mest i Arjeplog men skulle gärna höja produktionen till 16 ton, men lokalerna och logistiken har varit en begränsning. Och för att hans råvaror ska bli märkta med Smakriket är ursprunget viktigt.

Han kan inte säga exakt var renköttet är ifrån eftersom han köpt det från en leverantör.

Viktor Westerlind från Svenska kocklandslaget var på plats som smaklig utvärderare och gav också ett fint omdöme om reninnanlåret.

- Det är inte rått, inte torkat, utan mitt emellan. Rökt men med en rå känsla, den skulle passa bra som förrätt, säger Viktor Westerlind.

Men enligt producenten själv finns det ett betyg som slår de flesta.

- Det bästa betyget är när Arjeplogsborna kommer och säger, "men hörru, häin va gott", säger Gösta Norman, som menar att de vet hur det ska smaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om