Julmarknaden äger rum en trappa upp i museet på Rådhustorget i centrala Piteå. Längs båda långsidorna i det stora rummet står bord fulla av hemslöjd. Och bakom dem sitter slöjdarna. En del sitter och stickar och andra täljer.
Den samlade kunskapen i lokalen är stor. Och hemslöjdens olika genrer representeras av duktiga och engagerade slöjdare som gärna berättar mer om just deras hantverk och tekniken bakom dem.
– Tanken med vår förening och de här träffarna är kanske främst att visa andra hur man gör hemslöjd. Att väcka intresse och visa arbetet som ligger bakom en färdig produkt, säger Christina Kolmert, gruppledare för den lokala grenen av Norrbottens läns hemslöjdsförening.
Det är sjunde året som hemslöjdsföreningen har julmarknad på museet, och många av slöjdarna i lokalen har varit med sedan start. De är ungefär 80 medlemmar, varav ungefär 20 stycken träffas en gång i månaden.
En av de aktiva är Stig Bergqvist. Man kan säga att han varit slöjdare hela sitt liv.
– Jag visste väldigt tidigt att jag skulle bli slöjdare. Har sedan jag var liten tyckt om att arbeta med händerna, säger Stig Bergqvist.
Stig var slöjdlärare i Sjulnäs hela sitt arbetsliv, och efter pension så har han alltså både fortsatt med själva slöjdandet och att dela med sig av sin kunskap.
Några bord bort sittter Christina Lindmark och slöjdar en handske med hjälp av nålbindning. En teknik som är bra mycket äldre än den modernare stickningen.