Lokala butiker för ojämn kamp mot kedjorna

Små privatägda butiker för en ojämn kamp mot jättekedjorna. Frekventa reor och låga priser gör det omöjligt för småbutikerna att konkurrera om priset. Butiksinnehavare tvingas istället nischa in sig på personlig service och unika produkter.

"Ett långsiktigt tänkande i företagandet är avgörande. Börjar man försöka konkurrera med låga priser skjuter man sig själv i foten väldigt fort", säger Daniel Åström.

"Ett långsiktigt tänkande i företagandet är avgörande. Börjar man försöka konkurrera med låga priser skjuter man sig själv i foten väldigt fort", säger Daniel Åström.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2015-08-16 05:00

Familjeföretaget Åströms ur och optik etablerade sig i Piteå för snart 50 år sedan. Idag är verksamheten välmående, men vägen dit har inte varit spikrak.

– De senaste 10–12 åren har konkurrensen ökat otroligt mycket i Piteå. Men att vara ett litet och unikt företag idag är enklare än vad det var för bara fyra år sedan, säger optikern och butiksinnehavaren Daniel Åström.

Han tror att folk har börjat tröttna på det begränsade utbudet som kedjorna erbjuder.

– Alla är inte stöpta i samma form. Folk vill ha personliga glasögon. Vi beställer aldrig in dussintals av en och samma båge, man ska inte behöva stöta på en massa folk med likadana glasögon, säger Daniel Åström.

Långsiktighet

Enligt honom skjuter man sig själv i foten om man som småföretagare börjar försöka konkurrera om priset.

– För oss handlar det om vad kunden får för pengarna. Vi kompromissar aldrig om kvalitén. Vi har skickat tillbaka hela kollektioner av dyra märkesbågar på grund av att de inte höll måttet, säger Daniel Åström.

Att produkterna han säljer är producerade under schyssta villkor och att generalagenterna han köper in produkter från betalar skatt i Sverige värderar han också högt.

– Jag har efterlyst en rättvisemärkning på glasögonbågar, men enligt branschen är det tydligen väldigt svårt. Jag ställer krav på mina leverantörer. Produkterna ska vara etiskt och moraliskt schysst producerade, säger Daniel Åström.

"Rabatträsket"

Nyligen kom han i kontakt med nätverket Unika butiker, som arbetar med att synliggöra och lyfta den fristående privatägda handeln. Maria Skalin, Unika butiker, menar att det så kallade rabatträsket är ett stort problem för de små butikerna.

– De stora kedjorna är omöjliga att konkurrera med när de erbjuder rabatter på 70–80 procent, säger Maria Skalin.

Hon förklarar att nätverkets fokus istället ligger på mervärden.

– Vi pratar aldrig rabatter. I stället fokuserar vi på hållbarhet, expertis och unika produkter, säger Maria Skalin.

Kraven för att tillhöra nätverket är att butiken ska vara fristående och privatägd. Den ska ha ett sortiment som är unikt för regionen och butiken ska vara hållbar i sitt sätt att arbeta eller i sitt sortiment.

– Hållbarhetstänket är jätteviktigt, de butiker som inte har det med sig kommer inte att överleva, säger Maria Skalin.

Hon menar att de små butikerna en del av ortens själ och hjärta. Nätverket vill värna små företag med gedigen erfarenhet.

– Ofta handlar det om familjeföretag där man har verkligen har en passion för det man sysslar med. Det är just den typen av företag vi vill lyfta fram. Handlar man inte hos dem, så har vi snart inte de här experterna kvar, säger Maria Skalin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!