Lokal vinteröl ett alternativ på årets julbord

Bland de lokala ölalternativen till årets julbord finns bland annat en nylanserad öl som har lagrats på bourbonfat. ”Det har jag velat göra sedan vi startade”, säger Gustaf Ahlin på This is how.

This is how har lanserat en vinteröl, någonting som är tänkt att bli en tradition. Bryggmästaren Gustaf Ahlin berättar att ölen har tagit mer än ett halvt år att tillverka.

This is how har lanserat en vinteröl, någonting som är tänkt att bli en tradition. Bryggmästaren Gustaf Ahlin berättar att ölen har tagit mer än ett halvt år att tillverka.

Foto: Linda Sundström

Piteå2020-12-23 21:00

Bryggeriet This is how sätter för första gången en årsstämpel på en av sina produkter. Den nya beställningsvaran tillhör kategorin Barley wine som är en starköl, tillverkad enligt en gammal öltradition.

– Det är jätteroligt. Vi gör öl som legat på bourbonfat. Det har jag velat göra sedan vi startade. Det kostar pengar och tar lite tid innan man kan bygga upp det, men nu har vi gjort det, säger bryggmästaren Gustaf Ahlin.

Ölen har tagit mer än ett halvt år att tillverka.

– Vi bryggde den i april och lät den ligga på fat till september, vilket gör att den plockade upp toner av vanilj och kola. Sedan flyttades den över till ståltankar.

Vinterölen har 13,3 procent alkoholhalt och blir lite rundare i smaken vid lagring. Den betraktas som bryggeriets finaste öl, berättar han.

– Vi har fått positiva reaktioner. Många tycker att det är vår bästa öl hittills.

Med ölen, som fått namnet How to reappear, påbörjas en ny tradition på bryggeriet. Planen är att lansera en ”vintervärmare” varje år.

Gustaf Ahlin hoppas att den ska hitta hem till många ölentusiaster under julledigheten.

– Den passar att dricka till plockdelen av julbordet och till patéer. Men inte till fisksidan.

Själv ska han fira jul tillsammans med familjen och en och annan How to reappear kommer att finnas hemma på julbordet.

– Vi brukar ha kraftigare ostar och kallskuret. Den passar bra till det.

Pite bryggeris bidrag till julbordet är Silver stout, en öl som uppkom i samband med bryggeriets silvermedalj i kategorin stout under öl-SM 2014. Det är en femprocentig creme stout som är lite sötare än den klassiska stouten, med toner av choklad och kaffe, berättar Davod Basiri, bryggmästare på Pite bryggeri.

– Den passar bra till vällagrade ostar och desserter, säger han och tillägger att bryggeriets fokus är att jobba med kombinationen mellan hantverksöl och mat, precis som man gör när det handlar om vin och mat.

Ett alternativ till Silver stout är folkölen Pitemalt. Den har funnits sedan 2015 och går att köpa i alla Ica- och Coopbutiker i Piteå från och med i år, berättar han.

– Den passar utmärkt till allt ifrån julskinkan och revbenspjällen till den rökta lammfiolen.

Men det blir Silver stouten som kommer att avnjutas hemma hos Davod Basiri under julen.

– Den kommer serveras till tiramisun som ska ätas till efterrätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!