"Löjfisket är hållbart"

Yrkesfiskarna anser att det finns mycket mer siklöja än vad forskarna beräknar. Sälen ses som det stora problemet.

Yrkesfiske med trål efter siklöja oktober 2017. (Arkivbild)

Yrkesfiske med trål efter siklöja oktober 2017. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-01-28 18:22

– Trots att vi fiskade färre dagar och färre timmar per dag i fjol så fick vi lika mycket siklöja som 2017. Vi såg också ett stort inslag av årsungar och tror på bra fiske de närmaste åren, säger Ingvar Lerdin, ordförande för Norrbottens kustfiskares producentorganisation.

Fisket efter siklöja är inte kvoterat utan sker efter självförvaltningsprincipen. Trålfisket efter siklöja i Bottenviken är det första siklöjefisket i världen som är MSC-certifierat och delikatessen Kalix Löjrom har det blå miljömärket MSC för certifierat hållbart fiske.

Men fångsterna har gått ner från cirka 1 500 till 1 000 ton?

– Leken var bra 2013 och då fick vi mycket under ett par år. Efter fjolårets fina sommar tror vi på samma tendens nu.

Forskarna vill minska fångsterna?

– Forskarna är försiktiga i överkant, men det finns mycket mer fisk än vad de påstår. Vi tror att 1 000 ton är en lämplig och hållbar nivå. Det är absolut ingen fara med löjbeståndet. Framtiden är stabil och ljus, säger Ingvar Lerdin.

Men den växande sälstammen är däremot ett orosmoment och Lerdin anser att myndigheterna måste ta tag i problemet.

– Vi fiskar några dagar per år, men en säl äter varenda dag året runt. Sälen äter 7-8 gånger så mycket siklöja som yrkesfisket tar upp. Ja, alla fiskarter drabbas. Om inte något görs så kommer det att sluta med förskräckelse. Jämför med hur älgstammen är reglerad, säger Ingvar Lerdin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om