Lojala blodgivare löser akut läge

Akut blodbrist råder i hela länet, men sedan landstinget uppmanat blodgivare att ställa upp har läget stabiliserats något inför sommaren.

Ansträngt. På Piteå blodcentral jobbar man nu på för fullt med att fylla upp lagren inför sommaren. "Men blod är färskvara och håller bara sex veckor" säger Margaretha Persson, områdsansvarig.

Ansträngt. På Piteå blodcentral jobbar man nu på för fullt med att fylla upp lagren inför sommaren. "Men blod är färskvara och håller bara sex veckor" säger Margaretha Persson, områdsansvarig.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-06-02 19:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det råder blodbrist i hela Sverige, så även i Norrbotten. För några dagar sedan blev läget så akut att landstinget, via telefon och sms, gick ut med en uppmaning till sina kända blodgivare att komma in och ge blod.

Lena Nordlund, länschef på Laboratoriemedicin Norrbotten, utlyste också ”kod orange” – något som innebär att det just nu finns för lite blod för att det ska täcka behovet inom sjukvården i länet.

Något som i sin tur innebär att akuta patienter från exempelvis olycksfall eller förlossningar prioriteras, medan personer med mindre akuta behov kan få vänta på sin blodtransfusion.

Allvarligt läge

Läget betecknas som allvarligt med tanke på att många blodgivare lämnar länet under sommarmånaderna.

Blodgivare hörsammade dock uppmaningen och nu fylls blodlagret på så fort personalen hinner med.

–  Vi är så glada för alla som har ställt upp, men nu kan vi inte ta emot fler blodgivare i dagsläget utan måste ta hand om det blod som lämnats in, säger Lena Nordlund till PT.

Hur känns läget nu?

– Det är lite lugnare nu, men kod orange råder ännu och ligger nog kvar ännu några dagar, säger Lena Nordlund, som menar att läget måste stabiliseras ytterligare innan man går tillbaka till ”kod grön” igen.

Inför sommaren behöver lagren med blod fyllas på eftersom den låga personaltätheten sedan gör det svårare att fylla på blodbanken, många blodgivare reser också bort under sommaren.

Det är på Sunderby sjukhus som den länsgemensamma blodbanken finns, men tappning förekommer på alla sjukhus i länet.

– Jag är väldigt restrektiv med att använda ordet kris, och där är vi inte ännu, säger Margaretha Persson, områdsansvarig på blodcentralen vid Piteå älvdals sjukhus som bedömer situationen där som ”hyfsat bra”.

Skickar sms

Enligt Margaretha Persson jobbar man dock alltid så i Piteå att man skickar sms/ringer blodivare så fort det finns lediga luckor. I dag finns cirka 1 500 aktiva blodgivare.

Blod är en färskvara och kan bara användas i sex veckor.

– Nu jobbar vi på med att fylla upp vårt lager i Piteå, men det blir inte så mycket överskott som vi kan skicka till den länsgemensamma blodbanken, säger Margaretha Persson.

Särskilt är man intresserade blodgrupp A och 0 som är Rh-negativa.

Några nya blodgivare har dock lanstinget inte möjlighet att ta emot i dagsläget, detta för att det tar för lång tid att få in dem i systemet. Dessa kan dock komma ifråga till hösten.

Vem får ge blod?

Blodgivning

För att få bli blodgivare måste man vara mellan 18 och 60 år gammal, frisk och väga över 50 kilo.

Blodcentralen kontrollerar även att blodvärdet är tillräckligt högt. För män ska Hb (blodvärdet) vara minst 135 gram per liter för att få ge blod, och för kvinnor minst 125 gram per liter.

Inför varje blodgivning måste man även fylla i en hälsodeklaration, blodcentralen tar även tester.

Män får ge blod högst fyra gånger per år, kvinnor högst tre gånger per år.

Källa: geblod.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om