Videon är inte längre tillgänglig
Alla hissar flaggan som vinnande part – de ansvariga för gymnasieskolans teknikprogram, elevkullarna och industrinäringen med Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg, som talesman.
På onsdagen kom alltså beskedet från Skolverket om drygt sex miljoner kronor i extra påslag till skolan, vilket gör det möjligt att utöka den treåriga linjen till ett fyraårigt gymnasieprogram.
– Det finns bara vinnare med det här upplägget, konstaterade rektor Per Boman.
Glada gänget
Stefan Lindbäck anslöt sig också till glada gänget och förklarade varför:
– I dag är eleverna från den treåriga tekniska gymnasieutbildningen inte riktigt färdiga för att motsvara våra behov. Samtidigt kan studenter som läser vidare i ytterligare tre, fyra, fem år på universitetet vara näst intill överkvalificerade, säger han.
Ett extra studieår på gymnasiet ses som den gyllene lösningen som alltså gagnar alla inblandade.
Goda utsikter
– Det är en jättebra möjlighet för alla som kanske börjar känna sig lite skoltrötta i sluttampen på gymnasiet, resonerade Wilma Lindbäck, 17, från årskurs två på Strömbackas teknikprogram.
– Det är fantastiskt att känna sig behövd, att ha så stora chanser till jobb, utan behöva avsätta så många år för universitetsstudier, säger klasskompisen Arvid Marklund, 17.
60 i varje kull
I dag går ungefär 60 elever i varje ålderskull på teknikprogrammet i Piteå.
Det fjärde året kommer att införas från och med hösten 2016 och bygger på frivillighet. Drygt sex miljoner kronor från Skolverket öppnar för sexton platser under de närmaste fyra åren. Betygen avgör vilka som får plats.
– Visar sig satsningen lyckad blir det sannolikt en förnyad ansökan till Skolverket, säger Per Boman.
Olika inriktning
Teknikprogrammet finns även i Luleå, Boden och Kalix, med liten olika inriktningar, men med en gemensam ansökan om ett fjärde läsår och med samma utfall på samtliga enheter.
De fyra programmen verkar under samlingsnamnet teknikcollege och styrkan sägs ligga i att agerat samstämmigt och tillsammans.
I Piteå rör inriktningen produktion och automation, sammalika gäller på Furuhedskolan i Kalix. Luleå gymnasieskola har samhällsbyggande som inriktning medan Björknäsgymnasiet i Boden har fokus på design och produktutveckling.