Lärlingstid
VVS-utbildningen omfattar totalt fem år, varav de sista två åren är lärlingstid. Efter skolan blir eleverna anställda som lärlingar hos VVS-företag runt om i landet. Det är vanligt att företag från södra Sverige söker efter lediga VVS montörer från Norrland. I år åker en av eleverna ner till Uppsala för att jobba och en annan till Kiruna så spridningen på jobben är rätt stor.Det ser väldigt bra ut för eleverna som går denna utbildning; i Piteå har 10 av 15 elever redan fått lärlingsjobb.
- Det finns gott om arbeten, är man beredd att flytta ökar chanserna ytterligare att få jobb, säger Morgan Persson, energilärare vid Strömbackaskolan i Piteå.
Stöd från branschen
Under hela utbildningen har eleverna stöd från branschfolk bland annat ifrån yrkeskommitteerna, där deltagare från VVS Installatörerna (arbetsgivarorganisationen) och Svenska Byggnadsarbetareförbundet (arbetstagarorganisationen) sitter. De hjälper eleverna bland annat med tecknande av lärlingskontrakt och utbildningsfrågor.Göran Holmström, ombudsman för Byggnadsarbetarförbundet, och Ambjörn Sundqvist, ombudsman för VVS-installatörerna, informerade eleverna vad som kommer att hända under lärlingstiden. Bland annat gick de igenom olika arbetsavtal och regler samt vad de bör tänka på i arbetslivet.
- Hela livet är en marknadsföring av sig själv, det är viktigt att man hittar den position och tillvaro som man trivs med, säger Ambjörn Sundqvist.
Alkohol och droger
Eleverna fick även lyssna till en föreläsning om alkohol och droger. Leif Andersson, alkohol- och drogterapeut vid behandlingshemmet Renkronan i Vidsel, berättade för eleverna hur hans liv som alkoholist hade sett ut. Han var 17 år när han första gången provade alkohol och hans liv präglades sedan under flera år av alkoholens baksidor. Föreläsningen gav ett par tankeställare bland annat den skrämmande statistiken att 800 000 människor i Sverige lider av alkoholism och att 900 människor avlider varje månad till följd av sjukdomen.Yrkesexamen
Efter två år när lärlingstiden är slut får eleverna göra en yrkesexamen som består av ett teoretiskt och ett praktiskt prov. Detta prov görs i Skellefteå som är provort för Norrland. Efter godkänd yrkesexamen erhåller eleverna ett utbildningsbevis som bevisar att de är utbildade inom VVS.- Utbildningen som sådan har varit väldigt bra, även om man inte har fått jobb som VVS-montör så har man kunnat jobba i närliggande branscher, säger Göran Holmström.