DN har granskat utredningen och anser sig kunna visa att åklagarens nyckelvittne, en i dag 34-årig man som från början kommer från Pite älvdal och som var bekant med Linna, har lämnat felaktiga uppgifter, uppgifter som polisen enligt tidningen aldrig kontrollerade.
Avvärjningsresa
Det handlar framför allt om den "avvärjningsresa" till Kalamark som 34-åringen och Kaj Linna enligt vittnet ska ha företagit med bil dagen före mordet. Syftet med resan ska från 34-åringens sida ha varit att få Linna att avstå från sina planer på att göra en stöt mot bröderna Lindberg. Men Linna har hela tiden förnekat att resan ägt rum.Dagens Nyheter fokuserar på två samtal som ringdes från 34-åringens mobiltelefon vid tiden för avvärjningsresan. Samtalen kopplades upp mot mobilmaster i Piteå och Öjebyn. DN har anlitat expertis på mobiltelefoni, som på plats mätt upp vilka master det är möjligt att koppla upp sig mot i Kalamark och dess närhet. Slutsatsen blir att 34-åringen befann sig i eller i närheten av centrala Piteå när han säger att han reste med Kaj Linna till Kalamark.
"Slarvigt polisjobb"
- Jag bedömer uppgifterna om nyckelvittnets mobilsamtal som mycket viktiga. Det visar att han vid två rättegångar har talat osanning under ed, säger advokat Anders Karlsson, som anser att polisen genomgående har varit slarvig i den här utredningen.Kaj Linna, 44 år, avtjänar nu i Kumlaanstalten det livstids fängelsestraff som han dömdes till av hovrätten för mord, misshandel och rån.
Biträdande chefsåklagare Mikael Lundquist, som förde talan mot Kaj Linna i såväl tingsrätten som hovrätten, säger till PT:
- Det finns inget nytt i DN:s artikel. Det här har bedömts av två domstolar och bägge har dömt Linna till livstid för mord. I övrigt har jag inga kommentarer; jag har helt enkelt inte tid att hantera ett stort antal mediaintressenter i den här saken, säger Lundquist, som dock tillbakavisar påståendet om att polisen gjort ett slarvigt arbete.