Livsfarligt snöras förstörde bil

SNÖMASSOR. Krossad framruta och förstörd instrumentpanel - Tomas Riklund bil fick omfattande skador när snö rasade ner på den från fjärde våningen. Hade en människa fått snölasset på sig hade det kunnat sluta riktigt illa:- Det kändes otäckt, men ingen kom till skada, säger Riklund.

Piteå2006-10-31 00:00
Det var på lördagseftermiddagen som PR-mannen Tomas Riklund parkerade sin nyinköpta bil på en av korttidsfickorna på Hamngatan (vid gamla Posten).

Hunden Java satt kvar i bilen medans han sprang iväg till Småstaden för att uträtta ett ärende i samband med Jill Jonssons uppträdande:

- Jag var väl borta i max tre minuter - när jag kom tillbaka hade snön hunnit rasa ner och hela framrutan var täckt.

Förstörd bil

PT:s reporter och fotograf (som också var på väg till konserten) hade parkerat sin bil intill Riklunds och blev vittne till händelsen.

Ett jättestort lass med blötsnö föll med stor kraft ner från ett balkongtak på fjärde våningen - hade en människa fått lasset på sig hade det kunnat sluta riktigt illa.

Tomas Riklund berättar att bilen nu befinner sig på verkstan och ser ut precis som om den "krockat med en älg":

- Men jag är inte den som blir upprörd om det bara handlar om plåtskador. Det kändes lite otäckt, men ingen kom till skada.

Saknade rasskydd

Huset där snön föll ifrån ägs av Fastighets AB Rawi och enligt ordningslagen är det i första hand fastighetsägarens ansvar att se till att tak blir skottade innan någon människa eller egendom kommer till skada.

Förvaltaren Thomas Grahn berättar att snön rasade ner från taket på en inglasad balkong. Värmen från inglasningen kan ha gjort att snön börjat smälta.

- Nu är rasskydd till balkongen beställt från Storfors Plåt och ska moteras omedelbart. Den här inbyggda balkongen är lite speciell, det finns ingen likadan på den sidan.

Har ni snörasskydd på era fastigheter?

- Ja, absolut det ska vi ha på alla våra fastigheter, säger Grahn som dock menar det inte alltid hjälper fullt ut. Ibland har isen en förmåga att "krypa förbi" ändå.

Hur ofta inträffar sådana här snöras?

- Det händer någon gång, vi lägger ner mycket kraft på att hålla undan snön från taken, men ibland hinner vi inte. Nu snöade det väldigt mycket på fredagen och sedan slog vädret om snabbt, då kan det bli så här, säger Grahn som håller med om att händelsen hade kunnat sluta mycket olyckligt.

Flera allvarliga olyckor har under de senaste åren inträffat när snö/istappar rasat ner från tak. År 2002 omkom en 14-årig pojke i Stockholm av nedfallande is i huvudet. 1996 dog ett spädbarn i Luleå av fallande istappar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om