En personbil och en EU-moped kör mot rött vilket gör att loket tvingas tvärnita och tuta, en person med hörlurar går mot rött cirka 25 meter framför loket, en bil med släp kör mot rött cirka 30 meter framför loket.
Dessa händelser är bara tre av 18 olyckstillbud som Green Cargos bangårdspersonal rapporterat under augusti månad vid järnvägsövergången efter Kolugnsvägen. Övergången är obevakad med endast ljud- och ljussignaler och de fyra personer som jobbar för Green Cargo vid bangården känner en ständig oro för att något ska hända.
Nu kräver de, tillsammans med polisen och Trafikverket, skärpning från trafikanterna innan det händer en allvarlig olycka.
– Vi pratar om den här korsningen flera gånger i veckan, ja nästan varje dag och det är inte okej att vi ska behöva känna en sådan här stress. Arbetssituationen är ohållbar, säger Johan Lundbäck.
Staffan Ökvist, underhållschef vid Trafikverket, håller med om att det är otroligt många tillbud vid övergången, därför har man startat en dialog med polisen och tågpersonalen.
– Vi har ett tillbudssystem och den här korsningen sticker ut. Det är otroligt många tillbud och därför vill vi uppmana allmänheten att följa trafikreglerna och stanna vid stoppsignal för att värna om säkerheten. Man utsätter sig och andra för livsfara annars, säger han.
Staffan Ökvist berättar att plankorsningen kommer att rustas upp under 2023 för att öka säkerheten.
– Då blir det så kallade helbommar som täcker hela vägbanan så att det inte går att sick-sacka när de är nedfällda. I samma veva får även korsningen efter Timmerleden helbommar.
Kolugnsvägen är en autostrada för EU-mopeder, cyklister och gångare. Vid mer än hälften av de olyckstillbud som rapporterats gäller därför någon av dessa typer av trafikanter.
– De flesta mopedister och cyklister från Bergsvikenområdet, Degeränget och Öjebyn färdas efter den här gång- och cykelvägen som går parallellt med Kolugnsvägen. Vi hoppas verkligen inte att det ska hända någon allvarlig olycka här, säger Mats Lundmark, polis.
Tåget passerar övergången ungefär tio gånger per dag. Det skulle inte kunna stanna även om farten är låg.
– Det handlar om tusen ton. Stoppsträckan är lång, säger Johan Lundbäck.
– Färdas man här ofta så kanske man flyttar fram gränserna om att man ska hinna. Det kan gå riktigt illa till slut, säger Staffan Ökvist.