Livet går vidare efter brandattentatet

HATBROTT. Brandlukten är kvävd och RFSL Nord i Piteå har skakat av sig det värsta obehaget från brandattentatet i oktober 2005.- Vi känner inte längre någon oro, säger Daniel Johansson.

Piteå2007-02-05 00:00
Böghatet exploderade i nattmörkret när två ölrusiga män vräkte molotovcocktails rakt in genom fönsterrutorna till RFSL:s högkvarter på Prästgårdsgatan 23.

Tre flaskor fyllda med brännbar vätska, apterade med brinnande trasor, slet upp stora sår inne i Piteås näst äldsta fastighet.

Men branden på Polstjärnan - RFSL:s residens - upptäcktes tack vare larm och hann släckas i tid av en tillskyndande polispatrull.

Enorm avsky

- Det var kusligt. Overkligt på något sätt. Men för oss kändes det viktigt att stå upp mot våldet. Att försöka fortsätta hålla igång verksamheten fastän kanslisysslorna sladdade på sparlåga, säger Jimmy Stenman, ordförande i RFSL Nord.

Hatbrottet väckte enorm avsky och fördömdes direkt i en bred politisk och allmän manifestation.

Attacken hade tidigare föregåtts av både sönderslagna fönsterrutor till RFSL-lokalen och en vandaliserad föreningsbuss.

Total sanering

Dömda gärningsmännen, försökte ett par veckor efter attentatet på nytt sätta eld på lokalen. Duon misslyckade.

- Det var en mental befrielse när polisen efter intensiv spaning lyckades gripa de skyldiga ett par månader efter brottet, säger Stenman.

Rökskadorna från brandbomberna sargade verksamhet svårt inne i det gamla kulturhuset.

Total sanering krävdes både i RFSL-nästet, på nedre våningsplanet, och hos pensionärsorganisationerna en trappa upp.

Osäker tid

Under ett drygt halvår hade hantverkare herraväldet över kåken, bland annat för att rusta fastigheten med avancerade larm och skyddsfilm på fönsterrutorna vilket förhindrar att föremål kan kastas in.

- Många medlemmar upplevde stor osäkerhet första tiden. En ängslan över risken att kanske drabbas för egen del, säger Daniel Johansson, styrelseledamot.

- Vi har inte upplevt några avhopp kopplade till attacken, däremot finns det medlemmar som inte längre orkade eller vågade engagera sig i samma utsträckning, förklarar han.

Skadestånd

Förövarna, 26 och 23 år gamla, dömdes båda i tingsrätten till 4,5 års fängelse.

Domarna överklagades. I hovrätten sänktes straffen till tre respektive 2,5 års fängelse.

Männen dömdes att solidariskt betala dryga skadestånd: 121 000 kronor till kommunen (fastighetsägare), 115 000 kronor till försäkringsbolaget och 12 000 kronor till RFSL.

- Vi har inte fått ut ett öre av dem, säger Jimmy Stenman.

RFSL kopplade in kronofogden - utan resultat. Inga tillgångar har funnits att utmäta. Brottsofferjouren har inte heller kunnat bidra med hjälp.

Treårsprojekt

- Efter våldsdåden har vi i alla fall fått vara ifred. Hotbilden har lagt sig. Vi ser hatbrotten som isolerade händelser knutna till några få förvirrade män som av olika anledningar odlat ett enormt hat mot homosexuella, säger Daniel Johansson.

Strax efter attentatet fick RFSL bidrag för ett treårigt informationsprojekt i skolor över hela Norrbotten och norra Västerbotten.

- Målet med projektet är att motverka fördomar mot sexuellt oliktänkande, skapa förståelse och ökad acceptans, säger Linda Kärki, en av tre informatörer.

Lägligt i tid

- Även om projektet blivit till oavhängt attentatet är det en satsning som ser ut som en tanke. Det kom väldigt lägligt, konstaterar Linda Kärki.

- Brandbomberna var ämnade att sprida skräck och rädsla, trycka ner oss. Men utfallet blev precis det motsatta. I dag står vi starka och möter allt större respekt och förståelse bland allmänheten, menar RFSL-ordförande Jimmy Stenman.







Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!