Liten risk för skogsbränder i länet

Risken för skogsbränder i Norrbotten de närmaste dygnen är normal till mycket liten.- Men om det blir varmt en längre tid utan regn så ökar brandrisken ganska rejält, säger Daniel Olsson på räddningstjänsten/SOS alarm i Luleå.

Det är fuktigt i markerna i länet och någon större risk för skogsbrand finns inte i nuläget.  (Arkivbild)

Det är fuktigt i markerna i länet och någon större risk för skogsbrand finns inte i nuläget. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2010-07-12 06:00
Södra Sverige har de senaste dagarna haft temperaturer på över 30 plusgrader och det är så torrt i markerna att det råder eldningsförbud på många platser. I Norrbotten är risken för skogsbränder betydligt mindre. Närmast kusten är det måttligt blött i markerna, inlandet är det blött och i fjällen till och med mycket blött.
- Den här sommaren har nederbörden kommit i perioder. Det har varit fint väder ett tag, sen har det kommit regn, och så har det blivit fint igen. Och det är ju bra för vår del, när det gäller risken för brand i skog och mark, säger Daniel Olsson, inre befäl på räddningstjänsten/SOS Alarm i Luleå.
Riskbedömning
Daniel Olsson och hans kollegor på räddningstjänsten/SOS alarm i Luleå gör varje dygn bedömningar över risken för skogsbränder i länet.
- Vi hämtar information från SMHI och tittar både på spridningsrisk och antändningsrisk. Varje morgon och kväll så tittar vi på prognoserna för de närmaste två dygnen.
Antändningsrisken beror på markfuktigheten och bedöms på en skala från 1 till 5, där 1 är mycket blött och 5 e är extremt torrt. I spridningsrisken ingår förutom markfuktighet även andra faktorer, bland annat vindförhållanden, och bedöms även den på en skala från 1 till 5 e, där 1 är mycket liten risk och 5 e är extremt stor risk.
Skogsbrandflyg
Om antändningsrisk och spridningsrisk når 4 på riskskalan så skickas skogsbrandflyget upp för att spana efter bränder. Skogsbrandflyget flyger i tre olika slingor, en sydlig som innefattar Pite älvdal, en östlig slinga som går längs kustlandet, och en nordlig slinga som går över norra Norrbottens inland. Det räcker med att 25 procent av en slinga har en 4 på brandriskskalan för att räddningstjänsten ska skicka upp skogsbrandflyget på den slingan.
- Vi har skickat upp skogsbrandflyget några gånger i sommar, men hittills har det inte varit några skogsbränder, säger Daniel Olsson.
Brandflyget organiseras av Frivilliga flygkåren, och det är medlemmar i olika flygklubbar, bland annat
Piteå flygklubb, som genomför flygspaningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om