Liten bok med stor berättelse

Skrivandet blev en terapi för mig, berättar Alexander Burman som debuterar som författare med självbiografin "En morgondag i tystnad". Att han lyckats uppfylla sin dröm trots dyslektiska besvär ser han som den största segern.

Alexander Burman är less på att bli refuserad och ger ut sin bok "En morgondag i tystnad" själv.

Alexander Burman är less på att bli refuserad och ger ut sin bok "En morgondag i tystnad" själv.

Foto: Mikaela Andersson

PITEÅ2010-03-19 06:00
Romanen handlar om Oscar som anser sig ha allt, men som ser världen rämna när han en dag får ett dystert besked samtidigt som han överges av sin partner. Titeln "En morgondag i tystnad" var självklar redan från början.
- Boken är självbiografisk och titeln berättar hur jag upplevdet att varje morgon såg ut under flera månader. Då var det enbart tystnaden som dominerade, berättar Alexander.
Målgruppen är i huvudsak ungdomar, men riktar sig också till föräldrar som författaren hoppas ska kunna se om deras barn mår dåligt.
- Det svåraste under skrivandet har varit att bearbeta historien och ännu en gång konfronteras med plågsamma minnen. För mig blev skrivandet en form av terapi.
Trotsade dyslexin
Alexander berättar att det känns som en seger i sig att han, trots dyslektiska problem, ändå lyckats skriva en bok.
- Jag hoppas kunna motivera andra med samma problem. Det betyder oerhört mycket när dyslektiker kommenterar min blogg och skriver att jag stärkt deras självförtroende, berättar Alexander.
Bokens budskap är att alla svårigheter man går igenom i slutändan bara gör en starkare.
- Det är ett "ja, tack" till livet, men också en hyllning till vänskapen som kan bära en igenom alla bekymmer. Det var vänskapen som gjorde att jag orkade vidare.
Alexander avslöjar också att sjukvården får sig en känga i boken.
Ger ut boken själv
Många är de författare som skickat in sina manus till större förlag men blivit refuserade. I dag finns däremot ett flertal Internetsajter där opublicerade författare kan låta trycka upp sina egna böcker.
- I regel måste man heta Jan Guillou för att få släppa en bok i Sverige. Jag är väldigt glad att det finns alternativ för den som inte vill låta sin bok förbli oläst, säger Alexander.
På sin blogg har han gjort reklam för sitt kommande romansläpp i flera veckor. Över tvåhundra förhandsbokade exemplar gjorde att första upplagan av "En morgondag i tystnad" snabbt gick åt.
- Det är en liten bok men en stor berättelse. Jag tror att alla kan känna igen sig i något kapitel. Samtidigt är man lite rädd för vad folk kommer tycka. Min bok har blivit mitt "barn"!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om