"Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. De kan också orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa", skriver länsstyrelsen på sin hemsida och uppmanar att fynd av dessa arter rapporteras in till Artportalen.
I Norrbotten finns i dagsläget sju av de 88 listade EU-arterna. Enligt lagstiftningen ska dessa arter utrotas i norr:
- bisam
- jättebalsamin
- jätteloka
- mårdhund
- smal vattenpest
- tromsöloka
- ullhandskrabba
Förutom EU-arterna finns det ett antal andra arter som Sverige också måste försöka utrota eller bekämpa. Några välkända och vanliga invasiva främmande arter som finns i länet men som inte är med på EU-listan, är blomsterlupin, vresros, parkslide, mink och mördarsnigel.
Den som äger en fastighet har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter vid den egna fastigheten. Landlevande ryggradsdjur och vattensköldpaddor är undantagna. Ansvaret gäller för alla som äger fastigheter, det vill säga privatpersoner, kommunala och statliga fastighetsägare och bolag som äger fastigheter.
Länsstyrelsen samordnar länets åtgärder mot arterna som finns listade i EU-förordningen. Det innebär att länsstyrelsen beslutar om åtgärder och ansvarar för att åtgärderna genomförs. Länsstyrelsen har rätt att bekämpa invasiva arter även på annans mark.