Det är stora chanser till jobb inom rekordmånga yrken i år och bristen på utbildad personal väntas bli fortsatt hög. IT-specialister, ingenjörer, sjuksköterskor och pedagoger kommer att vara hett eftertraktade även om fem år. Det gäller också gymnasieutbildade inom vård, bygg, industri och restaurang.
– Vi har en fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden. Det ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken. Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Med en utbildning eller erfarenhet av arbete inom hälso- och sjukvård, vård och omsorg eller teknik är möjligheterna till jobb i Norrbotten väldigt stora under det närmaste året.
I den nya broschyren "Jobbmöjligheter" och prognosen "Var finns jobben" kan man läsa om jobbmöjligheterna inom olika yrken under det närmaste året i Norrbotten. För den som funderar över sitt studieval kan de också vara en bra vägledning för att hitta ett framtida yrke.
– Det här är värdefull information till bland annat de som ska yrkesväxla och ungdomar som ska välja för framtiden och nyinflyttade till länet. Det har också blivit allt viktigare att ha slutfört sin gymnasieutbildning, antalet arbeten där det inte krävs någon utbildning blir allt färre, säger Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef.
Yrken med störst jobbmöjligheter och med liten konkurrens i Norrbotten är betongarbetare, bussförare, kock, vårdpersonal och lärare. Sämre möjligheter till jobb har informatörer, kassapersonal, personal- och HR-specialister, städare och butikssäljare där konkurrensen i länet är stor.
– Om man är förälder med tonårsbarn kan det vara en god idé att sätta sig ner tillsammans vid köksbordet med den här broschyren. Prata om drömmar och intressen och matcha dem mot yrken som har bra framtidsutsikter. Då har man förbättrat sina chanser att kanske få sitt drömjobb så småningom, säger Daniel Nilsson.
Befolkningsutvecklingen gör att det kommer att behövas många som arbetar inom hälso- och sjukvård samt utbildning. Digitaliseringen ger stor efterfrågan på dataspecialister. Listan över yrken som kommer att ha en svårare arbetsmarknad framöver domineras av jobb som normalt inte kräver någon längre utbildning eller erfarenhet och som påverkas av fortsatta strukturförändringar.