Men vi tyckte att saken var värd att uppmärksammas ytterligare.
De tre rödbruna kvigkalvarna av SRB-ras (Svensk rödbrokig boskap) har nu hunnit bli drygt två månader och mår utmärkt. Även komamman, 163 Bruna, mår bra (bortsett från att hon har ont i ett ben, något som inte har med den ovanliga kalvningen att göra). Hon är fortfarande lite mager, men ger rikligt med mjölk.
Överraskning
Kalvningen gick helt utan komplikationer. Trillingfödseln kom som en stor överraskning, man hade inte ens misstänkt tvillingfödsel i det här fallet, något som annars inte är alltför ovanligt. När Jonas Ståhl, som är anställd på gården, tog itu med mjölkningen på morgonen den 21 december hade Bruna nummer 163 nedkommit med en liten kvigkalv. Senare under dagen skulle det komma ut två kalvar till, även de kvigor.Tvillingfödslar är inte så populära hos lantbrukarna, eftersom kvigkalven brukar vara steril om den andra kalven är av hankön.
En sådan kvigkalv går till slakt, vilket är en dålig affär för mjölkbonden.
Men trillingkalvarna i Bodsjön är alltså samtliga kvigor och kommer, om allt går som det ska, att börja producera mjölk om två år.
- De ska producera mjölk åt Norrmejerier, skriv det! säger Ulla Bergström, som driver lantbruksföretaget tillsammans med sin make Anders.
Vågar satsa
Påpekandet ska ses mot bakgrund av att det bland Norrmejeriers i runt tal 900 ägare, mjölkbönder i Norrbotten och Västerbotten, finns en oro för den hårdnande konkurrensen på mejerimarknaden och vad handeln kan tänkas hitta på. Ica:s planer på att lansera mjölk under eget varumärke hör till det som väcker oro.Ulla och Anders Bergström, som äger en av de tre återstående mjölkgårdarna i Svensbybygden, vågar trots allt satsa framåt och i sommar öppnar man sin nya ligghall för lösdrift och den är utrustad med mjölkningsrobot. Dagens 50 kor i besättningen ökar då till 70.
Andra gången
Apropå trillingbörden i Bodsjön säger distriktsveterinär Christer Lindberg att han upplevt trillingbörder två gånger under de drygt tjugo år han arbetat i Piteå - och båda gångerna var i Svensbyn. Första gången dog kon och även de fullt utvecklade kalvarna var döda.Men i Bodsjön gick det alltså bra, så bra faktiskt att Lindberg aldrig behövde inkallas; han fick veta den lyckliga tilldragelsen i efterhand.
- Visst vore det häftigt om våra tre barn, Björn, 14 år, Lisa, 12, och Erik, 7, kunde visa trillingkvigorna på Grandagen i september, säger Ulla Bergström.