Lisa blev utan sjukpenning

Att prata om sin egen ohälsa och oförmåga att arbeta kan vara känsligt, speciellt i en mindre stad som Piteå. Lisa hade inte en tanke på att bli sjuk, men hon tog för givet att stöd skulle finnas om detta trots allt inträffade. I dag vet hon bättre.

Ohälsa. Lisas läkare tyckte att det medicinska tillståndet talade för sig själv. Hon skulle självklart inte behöva arbeta. Läkaren blev väldigt förvånad över svaret från Försäkringskassan - Lisa skulle tillbaka till sitt jobb. (Bilden är arrangerad)

Ohälsa. Lisas läkare tyckte att det medicinska tillståndet talade för sig själv. Hon skulle självklart inte behöva arbeta. Läkaren blev väldigt förvånad över svaret från Försäkringskassan - Lisa skulle tillbaka till sitt jobb. (Bilden är arrangerad)

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

PITEÅ2017-04-14 05:00

Hon är 64 år och förtidspensionär. Hon trivdes med sitt arbete, men var efter sjukdom och indragen sjukpenning tvungen att gå i pension.

– Jag hade inte en tanke på att bli sjuk. Jag var väldigt aktiv, tränade mycket och älskade mitt jobb. När jag var som sjukast orkade jag knappt ta en promenad, jag hade svårt att fokusera och minnet var inte alls vad det hade varit. I dag är det lite bättre, trots att min ekonomiska situation fortfarande är osäker, berättar Lisa.

Hösten 2015 blev hon sjuk i en diagnos där läkaren brukar ordinera några veckors sjukskrivning. Komplikationer tillkom och hon fick starka mediciner mot symptomen. Samsjukhet, att flera sjukdomar utvecklas på samma gång, stressen över detta, läkarbesök, och bristande kommunikation med Försäkringskassan, gjorde att hon utvecklade utmattningssyndrom. Arbetet som hon tidigare tyckt så mycket om kändes plötsligt långt borta.

Hennes läkare tyckte att det medicinska tillståndet talade för sig själv. Hon skulle självklart inte behöva arbeta. Och läkaren blev väldigt förvånad över svaret från Försäkringskassan. Lisa skulle tillbaka till sitt jobb.

– Den första läkaren jag gick till blev helt tagen på sängen, han hade inte blivit ifrågasatt av Försäkringskassan tidigare, och mitt fall var solklart för honom, berättar Lisa.

Lisa besökte efter en tid en annan läkare, som enligt henne var bättre på att formulera sig. Efter det fick hon sjukskrivningen godkänd en tid.

– Det är illa att vilken läkare man går till och vilken handläggare på Försäkringskassan man blir tilldelad ska påverka vilken rätt man har till ersättning vid sjukdom.

Hon har senare provat att arbeta deltid men det var inget som fungerade, och på grund av de starka mediciner hennes sjukdom tvingade henne att ta så ansågs det inte lämpligt att hon arbetade med människor. Arbetsgivaren kunde inte anpassa arbetet eller hitta en annan tjänst som hon klarade av, så de valde att köpa ut henne. Hon fick lön i 6 månader. Därefter var det bara att skriva in sig på arbetsförmedlingen.

Enligt Försäkringskassan var Lisa frisk nog att söka ett nytt jobb. Medan hon enligt sig själv, hennes läkare och arbetsförmedlingen var för sjuk för att arbeta. Efter att hon gått två månader helt utan ersättning kände hon att det inte fanns någon annan utväg än att pensionera sig i förtid.

– Som systemet ser ut i dag så ska man vara ganska frisk för att faktiskt orka med att vara sjuk med allt vad det innebär, säger Lisa, som egentligen heter något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!