Linna hoppas på resningsansökan

Vid tre tillfällen har livstidsdömde Kaj Linna nekats resning av sin morddom efter ett rånmord i Kalamark utanför Piteå 2004. Kan det bli fjärde gången gillt?

rånmord. Det var i april 2004 som bröderna Sune och Roger Lindberg överfölls i sitt hem i Kalamark. Den livstidsdömde Kaj Linna ansöker nu för fjärde gången om resning i Högsta domstolen. (Arkivbild)

rånmord. Det var i april 2004 som bröderna Sune och Roger Lindberg överfölls i sitt hem i Kalamark. Den livstidsdömde Kaj Linna ansöker nu för fjärde gången om resning i Högsta domstolen. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-03-17 22:15

Kaj Linna dömdes alltså till livstids fängelse för ett rånmord i på bröderna Sune och Roger Lindberg i den lilla byn Kalamark Piteå 2004.

Händelsen blev kraftigt uppmärksammad och väckte stor förstämning.

Linna har hela tiden hävdat sin oskuld, nekat till att ha haft någonting med brottet att göra. Faktum är att dee fällande domarna starkt kritiserats från flera håll.

Efter att Högsta domstolen ha avslagit flera ansökningar, har den nu beslutat att riksåklagaren ska yttra sig i fallet. I den vevan beslutade även HD att förordna advokat Thomas Magnusson som Kaj Linnas offentlige försvarare.

Via sitt ombud kräver Kaj Linna att han frikänns från ansvar för rånmorden i Kalamark.

Så sent som i onsdags föredrogs målet för flera justitieråd vid Högsta domstolen. Notabelt är att beslut omgående togs att inhämta ett yttrande från Riksåklagaren Anders Perklev i ärendet.

Så har även skett vid de två senaste resningsansökningarna.

Huruvida det kan tolkas som ett steg på vägen för Kaj Linna som nu är 53 år är i dagsläget oklart.

Det behöver inte och ska inte heller tolkas på annat sätt än att Riksåklagarens ska avge sitt yttrande.

Samtidigt bör det konstateras att i samband med resningsansökan 2012 var Högst domstolen oenig i sitt beslut. Två av fem justitieråd ville ge Kaj Linna en ny prövning.

Nu skulle det kunna bli så att Linna får sitt ärende upp i Högsta domstolen. Det skulle i så fall bli fjärde gången gillt.

Bakgrund

Den 14 april 2004 överfölls bröderna Sune och Roger Lindberg, 57 respektive 59 år gamla, i sitt hem.

Roger Lindberg avled av de skador han åsamkats vid överfallet. Han bror Sune hittades två dagar senare, svårt skadad.

Kaj Linna häktades i sin frånvaro ett par veckor senare och greps den 1 juli i Swansea, Wales.

I mars 2005 fastställde Hovrätten livstidsdomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om