Det är en dyster bild som målas upp i utredningen av Lindbäcksstadion som de senaste två åren varit i kommunal drift.
"Lindbäcksstadion är i stort behov av ett grundligt underhåll och en hållbar drift. Avsaknaden av en stabil arrendator har lett till att kvaliteten sjunkit avsevärt. Att både utveckla Lindbäcksstadion och komma ikapp efter år av bristande underhåll är avgörande för anläggningens framtid", står det i utredningen.
För några år sedan satsade kommunen 10,5 miljoner kronor på en bättre infartsväg med en ny husvagnscamping och besöksparkering. Men campingen har aldrig varit fullbelagd då det saknas servicehus. Sedan coronapandemin har den dessutom varit stängd.
"Den stora utmaningen vintertid är driften av anläggningen. Milda vintrar och en till stora delar uttjänad anläggning gör att förutsättningarna är svåra för att driva en mindre skidanläggning som bygger på besökare från orten".
Projektledaren David Gunnarstedt, som tidigare varit engagerad i driften av skidanläggningen i Kåbdalis, har föreslagit flera förslag om hur backen ska bli bättre. Det handlar bland annat om nya nedfarter som även kan användas som vandringsleder sommartid, åkband för barn, eldstäder, lekparker, discgolfbana och zipline.
Genom att köpa ett modernt snökanonsystem och spara snö under flis kan backen öppnas redan under höstlovet. Ett servicehus ses som nödvändigt och det föreslås även ett kontaktcenter med restaurang, sportshop och konferensmöjligheter. Planen är att göra åtgärderna över en flerårsperiod med en total investeringskostnad på drygt 30 miljoner kronor.
– Vi får se vad och hur politikerna tänker, men vi har tittat brett med framtidsperspektiv, sa David Gunnarstedt när utredningen var klar.
Det har gått över ett halvår sedan utredningen presenteras men enligt Elisabeth Lindberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har Piteå kommun inte tagit ställning till förslagen.
– Vi är väl medvetna om vad som behöver göras men sedan handlar det om hur pass mycket man ska gå vidare med de här inriktningarna på året runt-anläggning och sånt. Det är en ny politisk majoritet och vi måste bestämma någon sorts inriktning och det är inte gjort.
I utredningen föreslås flera olika möjliga driftsformer för Lindbäcksstadion. Det handlar om att skapa ett kommunalt bolag med driftspartner, att arrendera ut anläggningen eller att driva den kommunalt. Försäljning finns inte som alternativ.
Finns det någon möjlighet att kommunen kan göra det här eller måste det komma en företagare?
– Det vet jag inte. Jag kan varken säga bu eller bä. Alla har en välvillig inställning till att vi ska ha en fin anläggning, men vi har inte satt ned foten än.
Samtidigt vill Elisabeth Lindberg framhålla att det ändå händer saker på Lindbäcksstadion. Hon lyfter fram investeringen i en ny pistmaskin och ett modernt liftkortssystem.
– Vi äskade också pengar för en ny barnlift då den gamla gick sönder men det rymdes inte i årets budget. Jag hoppas det kan komma till nästa år.
Hur ser du på att man inte har lyckats få i gång någon camping när man satsat så mycket på ställplatser och parkering?
– Det har varit de här covid-åren som vi inte har kommit igång efter. Jag har inga kommentarer till det. Vi måste vänta och få ta ett större grepp om det.